skagex11-øvelse-F - 3.000 deltar på katastrofeøvelse i Oslofjorden

Rundt 3.000 mennesker øver onsdag og torsdag på hvordan man skal takle en krisesituasjon i Oslofjorden der et cruiseskip har kollidert med et oljetankskip. - Det er utrolig viktig at vi øver slik at vi blir bedre rustet når det virkelig gjelder, sier justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelsen SkagEx 11, som onsdag og torsdag denne uken blir holdt utenfor Hvaler i Ytre Oslofjord, er en av de største katastrofeøvelsene i Norge noensinne, og det meste av den nasjonale kriseberedskapen deltar.

Scenarioet det øves på er at det begynner å brenne på et passasjerfartøy som vanligvis går mellom Strømstad og Sandefjord, og at det brennende skipet mister styringen og kolliderer med et tankskip lastet med olje. 800 mennesker må reddes, og store mengder olje lekker ut i Oslofjorden

- Det er utrolig viktig at vi øver på dette, slik at alle, uansett hvor vi befinner oss i beslutningskjeden, er bedre rustet til å fatte beslutninger når det virkelig gjelder, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Å få samspillet til å fungere mellom de ulike etatene i en krisesituasjon er ifølge justisministeren en stor utfordring. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, politiet, brannvesenet, helsevesenet, Sivilforsvaret, Kystverket, Hovedredningssentralen Sør-Norge, Forsvaret og frivillige redningsarbeidere er derfor alle med på øvelsen. (©NTB)