Euro (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
Euro (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Euroland setter trolig strek for krisehjelp til banker

Eurolandene har ingen planer om å sprøyte inn mer kapital i banksektoren utover penger som er øremerket for finanssektoren i kriselånene til Hellas, Irland og Portugal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om hvorvidt EUs regjeringer må sette av mer penger til å redde europeiske banker, ble mandag og tirsdag diskutert av eurolandene i Brussel.

Samtalene er en forberedelse til EUs finansministermøte i Polen 16. september.

IMF mener bankene trenger mer penger

Temaet er blitt aktualisert etter at Det internasjonale pengefondet (IMF) fastslo at bankene trenger langt mer egenkapital for å være solide.

I et utkast til en rapport skal IMF ha anslått at det er behov for en innsprøytning på ytterligere 200 milliarder euro.

Men nå skal IMF ha gått med på å justere ned beløpet.

Ikke offentlige midler

– Vi har diskutert dette med IMF i detalj, og IMF har gått med på at dette første tallet skal nedskrives og at endringen vil være stor, sier en tjenestemann som deltok i diskusjonene i Brussel.

Han sier også at hvis bankene trenger mer kapital utover det som er avsatt i kriselånene fra EU og IMF, så vil det være snakk om privat kapital, ikke offentlige midler.

Nedgang på amerikanske børser

Bekymring for den europeiske gjeldskrisen førte til nedgang på Wall Street tirsdag.

En rapport som viser at USAs servicesektor går bedre enn ventet, var ikke nok til å presse kursene i pluss.

Industriindeksen Dow Jones sank med 0.9 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen sank med 0,3 prosent. Nedgangen var imidlertid større på formiddagen, og handelen tok seg noe opp igjen utover dagen.

USAs president Barack Obama skal torsdag legge fram en plan for økt sysselsetting, men det kan bli vanskelig å få republikanerne i Kongressen med på tiltakene.

(©NTB)