kvamme (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)
kvamme (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

Synnøve vil gå i fengsel

Synnøve Kvamme nekter å betale bot for aksjonen mot Hardangermastene. Hun vil heller gå i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampen mot Hardangermastene er blitt straffesak etter at aksjonister i dag måtte møte i Bergen tingrett for å ha hindret byggearbeidet.

Merkedag

6 september vil for alltid stå som en merkedag for Synnøve Kvamme.

I fem år har hun innbitt kjempet mot Hardangermastene. 14 år gammel begynte kampen.

Tirsdag måtte hun stille i retten, etter en demonstrasjon 7. juli i år.

Da nektet hun å fjerne seg fra en container på anleggsområdet, og ble båret ned med politimakt. Hun aksepterte heller ikke forelegget.

Overkjørt

– Lokaldemokratiet er blitt overkjørt og vedtaket bak utbyggingen er fattet på feil grunnlag, sier Synnøve Kvamme til TV 2 Nyhetene.

Kvamme gir uttrykk for at demonstrasjonen på Rong og beslutningen om ikke å vedta forelegget var en bevisst handling for å få saken inn for domstolen.

Historisk

Ikke siden striden om Alta-Kautokeino-utbyggingen tok til på slutten av 60-tallet, har en sak om naturinngrep fått så mye oppmerksomhet i media.

Les også: Demonstranter i bunad arrestert i Hardanger

Smånervøs, men fattet, ankom Kvamme rettsal 6B i Bergen tinghus i dag, og her skal et historisk kapittel skrives om kampen rundt omstridte Simadal-Samnanger linjen.

Kvamme og medtiltalte Magne Hagesæter nektet å fjerne seg på politiets oppfordring og godtok heller ikke boten.

Synnøve Kvamme fra Hardangeraksjonen har frontet mye av motstanden og er innstilt på å gå i fengsel.

Vil gå i fengsel

– Jeg kommer ikke til å betale boten og går heller i fengsel, sier Kvamme til TV 2 Nyhetene.

De to tiltalte har kalt flere vitner for å underbygge sitt argument om at vedtaket som åpner for bygging av hardangermastene er fattet på uriktig grunnlag og at de to straffetiltalte derfor skal frikjennes.

Dommeren aksepterte ikke kravet om at tidligere energiminister Riis-Johansen skulle avgi vitneforklaring, slik demonstrantene krevde.

Næringslivsaktør Johan Fredrik Odfjell har i lang tid kjempet mot utbyggingen, og i dag var han på plass som vitne. Han er krystallklar og mener vedtaket er bygget på uriktig grunnlag.

– Jeg skal som vitne fortelle om den reelle situasjonen når det gjelder forsyningssituasjonen for Bergenshalvøyen. Den er helt annerledes enn det Statnett og myndighetene har fremstilt det som, sier Odfjell til TV 2 Nyhetene.

Hører ikke hjemme i rettsvesenet

Også Ulvik-ordfører Mona Hellesnes (V) var innkalt som vitne.

– En slik sak som dette hører ikke hjemme i rettsvesenet. Det er helt uholdbart at to unge mennesker skal ta belastningen. Vi er blitt overkjørt av Statnett i prosessen, sier hun til TV 2.

Statnett har fått konsesjon til å bygge 92 kilometer med kraftlinjer og master med totalhøyde på 45 meter. Linjen skal stå klar i 2013.

Synnøve Kvamme vil ikke gi seg, selv om hun ikke vinner frem i Bergen tingrett.

– Vil du på nytt gjennomføre sivil ulydighet?

– Ja, jeg vil bruke alle midler for å få fokus på saken og få endret vedtaket, fastslår Kvamme.

Endelig dom i saken som har preget valgkampen i Hardangerkommunene er ventet 13.september. Altså dagen etter kommunevalget.