ny1-trondheim-valg-F - Utstillingsvinduet kan skifte farge

Det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim kan få et anstrøk av Krf-gult etter valget. Eller det kan sprekke helt, om Senterpartiet hopper av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Begge deler kan få rikspolitiske følger, sier valgforsker Anders Todal Jensen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Det rødgrønne samarbeidet i Trondheim før valget i 2003 sies å ha banet veien for samarbeidet mellom Ap, SV og Sp i rikspolitikken to år seinere.

– Koalisjonen i Trondheim ble en modell for det som skjedde på regjeringsplan, sier Siri Wahl-Olsen, politisk redaktør i Adresseavisen.

Verken Todal Jensen eller Wahl-Olsen tør spå utfallet av valget i Trondheim. Den siste målingen ga et ørlite rødgrønt flertall, med Rødt på vippen. Men den målingen er allerede over ei uke gammel. Fortsatt kan mye skje.

– Resultatet er helt åpent. Vi kan få en utvidelse av den rødgrønne koalisjonen med Rødt eller KrF. Eller vi kan få et resultat som fører til at Sp hopper av og slutter seg til de borgerlige. Begge deler vil gi gjenlyd i rikspolitikken, sier Wahl-Olsen.

Sp i Trondheim sier de støtter Arbeiderpartiets Rita Ottervik som ordfører. Men dersom det blir borgerlig flertall, er de klar til å hoppe over til borgerlig side.

– Vi holder alle muligheter åpne. Vi er et parti som trives dårlig i opposisjon, sier Sps førstekandidat Marte Løvik til Adresseavisen. (©NTB)