SPENT STEMINNG: En opprørssoldat planter den nye libyske flagget ved en kontrollpost utenfor  Bani Walid mens det pågår forhandlinger med gaddafi lojale som kontrollerer byen. Et angrep mot byen kan være nært forestående. (Foto: YOUSSEF BOUDLAL/Reuters)
SPENT STEMINNG: En opprørssoldat planter den nye libyske flagget ved en kontrollpost utenfor Bani Walid mens det pågår forhandlinger med gaddafi lojale som kontrollerer byen. Et angrep mot byen kan være nært forestående. (Foto: YOUSSEF BOUDLAL/Reuters)

– Gaddafis hær flyktet med penger fra Libyas sentralbank

Samtidig avkrefter Niger at Gaddafi er med i kolonnen på over 200 pansrede kjøretøy som har ankommet landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kolonne med pansrede kjøretøy fra hæren til Muammar Gaddafi krysset mandag grensen til Niger fra Libya. I den store kolonnen skal det være offiserer fra flere av oberst Gaddafis hæravdelinger, men det er ikke kjent om noen av diktatorens familiemedlemmer er med på reisen.

En talsmann for Det nasjonale overgangsrådet (NTC) sier tirsdag til nyhetsbyrået Reuters at den tungt bevæpnede kolonnen hadde tømt den libyske sentralbankens filial i Sirte før avreise.

Les også: Tror Gaddafi fikk våpen både fra Kina og Europa

– De tok pengene fra sentralbanken i Sirte, sier Abdel Hafiz Ghoga til Reuters.

Ti av bilene skal ha vært fylt opp med gull og kontanter. Sirte er Muammar Gaddafis fødeby og én av de få stedene i Libya som ikke er under opprørernes kontroll.

ARRESTERT: Lokale innbyggere fra Hossnia blir avhørt av soldater fra Zintan Martyrs' Brigade 8 mil utenfor Gaddafis fødeby Sirte. (Foto: ERIC FEFERBERG/Afp)
ARRESTERT: Lokale innbyggere fra Hossnia blir avhørt av soldater fra Zintan Martyrs' Brigade 8 mil utenfor Gaddafis fødeby Sirte. (Foto: ERIC FEFERBERG/Afp)

En fransk militærkilde sier han er blitt fortalt at Gaddafi og sønnen Saif al-Islam vurderte å slutte seg til kolonnen dersom den reiser videre til Burkina Faso, hvor eks-diktatoren har fått tilbud om asyl. Burkina Faso har tidligere mottatt store summer i økonomisk støtte fra Gaddafi-regimet.

Gaddafi-rykter

Det har vært rykter om at den flyktede libyske lederen Muammar Gaddafi passasjer i ett av kjøretøyene.

– Vi kan bekrefte at en kolonne på rundt 200 biler har krysset grensen fra Libya til Niger, men vi kan ikke si noe om hvem som befant seg i kolonnen. Men denne typen kortesjer har tidligere vanligvis hatt med seg Gaddafi eller en av hans sønner, sa opprørernes talsmann Jalal al-Gallal til nyhetsbyrået AFP ifølge NTB.

En ikke navngitt minister i Niger avviser ifølge nyhetsbyrået AP at Gaddafi er med i kolonnen.

Les også: Chris (21) dro på Libya-ferie for å kjempe mot Gaddafi

Det er tidligere kommet meldinger om at flere av diktatorens støttespillere reiste til Niger i helgen. Sikkerhetssjef Mansour Dhao ble angivelig tatt med over grensa av en av de øverste lederne for tuareg-nomadene, som lever i Sahara-ørkenen.

Gaddafi-regimets talsmann, Moussa Ibrahim, sa tirsdag at Gaddafi oppholder seg i Libya på et sted hvor opprørerne ikke vil få fatt i ham.

Les også: – Gaddafi er ved godt mot

Den store kolonnen med kjøretøyer fra Libyas regjeringshær har forlatt ørkenbyen Agadez i Niger og er på vei mot hovedstaden Niamey.

Opprørsstyrkene har den siste tiden tatt oppstilling utenfor byene Sirte, Bani Walid og Sabha mens det har pågått forhandlinger om å løse situasjonen uten militær makt. TV-stasjonen Al Jazeera melder nå at forhandlingene om Bani Walid har brutt sammen og at en angrep mot byen er nært forestående.

(TV 2/NTB)