stine macklar (Foto: TV 2)
stine macklar (Foto: TV 2)

Jens for opptatt til å svare på Stines brev

Valgkampen går foran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg har nå endelig ringt til Stine fra dokumentarfilmen «Brevet til Jens» som gikk her på TV 2 forrige uke. Han takket henne for å stå på for funksjonshemmedes rettigheter.

Ringte til Stine

Mari Storstein og Stine Macklar er to funksjonshemmede jenter som begge sitter i rullestol, men som har hatt totalt forskjellige liv.

I dokumentaren «Brevet til Jens» som TV 2 viste forrige uke, fulgte et kamerateam de to jentene over en lengre periode. Mens Mari fikk bo sammen med sin beste venninne og jobbe med teater og film, takket være brukerstyrt assistanse, måtte Stine bo på en institusjon uten det samme tilbudet. Årsaken er at det er kommunene som bestemmer hvilke tilbud man får.

I det filmatiserte brevet ber de Jens Stoltenberg ordne opp i forskjellsbehandlingen av rullestolbrukere i Norge.

TV 2 intervjuet statsministeren på lørdag. Da hadde han ikke sett filmen, men han ringte likevel til Stine og lovet et svar.

– Han lovet gjentatte ganger på lørdag at han skulle komme med et svar når han hadde sett den. Så nå venter vi egentlig på et svar, sier Macklar

Ingen svar ennå

Ifølge statsministerens kontor så Stoltenberg filmen søndag kveld. Men han har ikke tid til å svare de to jentene grunnet valgkamp. Det skuffer Stine.

– Det er valgkamp og det er mange saker og debatter han skal være med på, men rettighetene til funksjonshemmede er også en del av valgkampen. Derfor er det viktig at det nå kommer et svar i valgkampen, for det betyr mye for utrolig mange, sier Stine.

Også Erna Solberg mener statsministeren må gi et svar før valgkampen er over.

– Trenerer saken

– Dette er ingen ny sak. Det er en sak regjeringen har trenert i seks år og som de for lengst kunne tatt stilling til. De har bare påberopt seg nye utredninger. Dette svaret burde Jens hatt klart for lenge siden, sier Solberg.

– Går det tid fordi det er vanskelig for ham å svare på det?

– Det er fordi han egentlig ikke ønsker å lovfeste det. Fordi han ikke prioriterer verdighet for mange funksjonshemmede.