libya-baniwalid-kamp-F - Libyske opprørere forbereder angrep på viktig by

Opprørerne i Libya forbereder et avgjørende angrep mot den strategisk viktige byen Bani Walid. Forhandlinger om en fredelig overgivelse av byen har ikke ført fram, og Muammar Gaddafis tilhengere lover fortsatt kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talsmenn for opprørerne sa mandag at de bare venter på ordre fra sine øverste ledere, før de setter inn det avgjørende støtet. Byen rundt 180 kilometer sør for den libyske hovedstaden Tripoli har vært beleiret i dagevis, men holder foreløpig stand som ett av Gaddafi-regimets siste støttepunkter.

Det var mandag fortsatt ikke på det rene hvor Gaddafi selv oppholder seg. Ifølge sjefforhandler for opprørernes nasjonale overgangsråd Abdullah Kenshil har Gaddafi, hans sønner og flere andre medlemmer av familien vært i Bani Walid, men de fleste av dem skal nå ha forlatt byen.

- Mange av Gaddafi-regimets ledere var warfallaer. De vil ikke gi slipp på Bani Walid før de får garantier for at de ikke vil bli arrestert eller stilt for retten. Mange av dem har begått forbrytelser og drept mange mennesker, sier Hassan Warfalla, en 42 år gammel forretningsmann som har navn etter stammen han tilhører.

- Jeg var i Bani Walid i går, og det er ingen brigader fra Gaddafis styrker der. Det er bare frivillige warfallaer som slåss på Gaddafis side, fortsatte han ifølge nyhetsbyrået Reuters. Opprørerne tror på sin side at Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim befinner seg i byen. (©NTB)