ny1-skolevalg-streitere-F - Streit ungdom i skolevalget

Fløypartiene SV og Frp ventes å være blant taperne når resultatet fra årets skolevalg blir kjent tirsdag kveld. Tenåringene blir streitere og streitere og stemmer i større grad som velgere flest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Tradisjonelt har SV og Fremskrittspartiet gjort det svært godt i skolevalget, mens oppslutningen om Arbeiderpartiet har vært lavere enn ved andre valg. Denne tendensen har imidlertid endret seg de siste årene. Nå stemmer skoleelevene i økende grad slik befolkningen for øvrig gjør, sier administrerende direktør Bjørn Henrichsen i Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste til NTB.

Henrichsen viser til at oppslutningen om Ap har økt siden 2005, at SV har dalt i popularitet siden 2001 og at Høyre er i ferd med å utfordre Fremskrittspartiet som det toneangivende partiet på borgerlig side.

- Det blir spennende å se om denne utviklingen fortsetter ved årets valg. I så fall vil Arbeiderpartiet og Høyre gå fram, mens SV og Fremskrittspartiet taper terreng, sier Henrichsen.

- Skolevalget pleier å fange inn tendensen som vises i det ordinære valget, selv om utslagene ofte er mer ekstreme, sier Henrichsen. (©NTB)