I RETTEN IGJEN: Carl Bore (bak) representerer Lillesand kvinnen. Foran sitter advokat Magne Brun. Bildet er tatt under tingrettssaken i september 2011. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
I RETTEN IGJEN: Carl Bore (bak) representerer Lillesand kvinnen. Foran sitter advokat Magne Brun. Bildet er tatt under tingrettssaken i september 2011. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Rømte fra Bolivia, narkotiltalt i Norge:

– Hun visste ingenting. Det var en jentetur

Alle tiltalte nektet skyld i Bolivia-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag formiddag ble Oslo tingrett satt for behandling av den norske delen av den såkalte Bolivia-saken. En av de tre kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008, sitter på tiltalebenken.

– Hun har ikke vært kjent med dette. Dette var en tur mellom tre jenter, og det var hele hennes involvering i dette. Hun visste ikke at det var kokain i bagasjen, sier forsvarer Carl Bore.

I tillegg er fire andre personer tiltalt for heleri, hvitvasking og for å ha planlagt et forsøk på å smugle over 22 kilo kokain fra det søramerikanske landet. Narkotikaen var skjult i flere sportsbager da tre norske kvinner i alderen 17 til 21 år ble pågrepet på den internasjonale flyplassen i Cochabamba.

BOLIVIA-SAKEN: I sluttprosedyren i Bolivia-saken nedjusterte aktor mengden kokain de tre jentene forsøkte å smugle fra 22,4 kilo til 11.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
BOLIVIA-SAKEN: I sluttprosedyren i Bolivia-saken nedjusterte aktor mengden kokain de tre jentene forsøkte å smugle fra 22,4 kilo til 11. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

En av dem som må møte for Oslo tingrett, er en nå 21 år gammel kvinne som rømte fra Bolivia i fjor. Kvinnen virket rolig da hun ankom retten sammen med Bore.

– Hun har etter forholdene hatt det trygt og godt hjemme i Norge hos familien og gått på skole. Men det er klart at dette har ligget i bakgrunnen, sa Bore til TV 2 i forkant av rettssaken.

Hun endret navn og fikk utstedt nødpass mens hun ventet på rettssaken i Bolivia. Kvinnen har hele tiden hevdet sin uskyld, noe Bore gjenar i forbindelse med at saken nå kommer opp for retten i Norge.

– Hun ser veldig frem til å få saken behandlet og belyst. Dette har nå pågått i over tre år. Hun vil slåss for sin uskyld og kjempe for å bli renvasket, sier Bore.

– Hun er rett og slett ført bak lyset. De øvrige som er tiltalt er ukjente personer for henne. De kjenner ikke hverandre, sier forsvareren.

De to andre kvinnene som ble pågrepet i Bolivia da smuglingsforsøket ble avslørt, er dømt til ti år og åtte måneders fengsel i Bolivia. Nylig rømte 21 gamle Stina Brendemo Hagen til Brasil mens hun var ute av fengsel mot kausjon. Det er ukjent hvor hun befinner seg i dag. Madelaine Rodriguez soner fortsatt straffen sin i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Se reportasje under. Reporter: Anne Fredrikstad.

547571