ny1-politi-feil-F - Undersøkelse: Politiet lærer ikke av sine feil

En undersøkelse foretatt av en lektor ved Politihøgskolen slår fast at politiet mangler rutiner for å lære av sine feil. Dette selv etter dramatiske hendelser der tjenestemenn har måttet bevæpne seg og takle ekstreme situasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten fra høyskolelektor og politioverbetjent Ketil Jonassen, som selv har erfaring fra politiets beredskapstropp, viser at ekstraordinære hendelser i politiet sjelden evalueres og at erfaringsinnhenting etter væpnede aksjoner og store ulykker er tilfeldig og usystematisk, skriver Dagsavisen.

Funnene i undersøkelsen står i sterk kontrast til politiets egen håndbok der nettopp viktigheten av å evaluere for å kunne lære av erfaringene understrekes.

– Konklusjonene i denne undersøkelsen er så klare og alvorlige at vi kommer til å utfordre justisminister Knut Storberget (Ap) på innholdet av den, sier Høyres medlem i Stortingets justiskomité, André Oktay Dahl.

Leder av justiskomiteen, Frps Per Sandberg, sier at han ikke er overrasket og at hans inntrykk er at politiet er svært lite villig til å ta selvkritikk.

Også Arbeiderpartiets representant i justiskomiteen, Jan Bøhler, reagerer negativt på opplysningene i rapporten.

Undersøkelsen er en masteroppgave i politivitenskap og bygger i stor grad på innhenting av informasjon fra alle lederne i de lokale utrykningsenhetene til politidistriktene.

Jonassen er invitert av Politidirektoratet til å bidra til direktoratets gransking av politiets arbeid under terrorangrepene 22. juli. (©NTB)