ny1-terror-utøya-gaver-F - Utøya-gaver havner i statskassen

Folk strømmer til for å gi penger til gjenreisingen av Utøya. Men partiloven sier at AUF ikke kan godta anonyme pengegaver. De havner istedenfor i statskassa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven som regulerer virksomheten til norske politiske partier, ble til etter at det politiske miljøet i en årrekke har arbeidet hardt for å hindre korrupsjon i norsk politikk. Loven slår fast at AUF ikke kan beholde gaver når man ikke vet hvem giveren er, skriver Vårt Land.

Siden Utøya-fondet er opprettet av AUF og benytter kontoen til organisasjonen, omfattes det av partiloven.

Utøya-fondet har nå rundt 3,5 millioner kroner på kontoen, og AUF har fått løfter om ytterligere 17 millioner. Ifølge AUF skal det kun være snakk småbeløp som har kommet fra anonyme givere.

AUF har nå engasjert advokat for å forsøke å hindre at Utøya-gaver går til Staten, men fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) levner ikke ungdomsorganisasjonen særlig håp om å nå fram.

– Dette regelverket er en del av et bredt europeisk samarbeid for å bekjempe korrupsjon. Da kan ikke politikere lete etter løsninger som i realiteten vil innebære at man bryter loven, sier Aasrud.

Partiloven inneholder også et forbud mot å få gaver fra utenlandske givere, men søndag skrev Bergens Tidende at Partilovnemda har innvilget unntak slik at Utøya-fondet kan nyte godt av slike gaver, riktignok med flere spesifikke krav til hvordan de skal håndteres.

Ifølge avisen skal det totalt ha kommet inn rundt 1 million kroner i gaver fra utlandet. (©NTB)