Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth

Skamfull Vigdis Hjorth: – Å kjøre i fylla er utilgivelig

Tatt med 2, 2 i promille – fikk 30 dagers fengsel og 50 000 kroner i bot.

Forfatter Vigdis Hjorth synes det er utilgivelig at hun kjørte i fylla.

Nå snakker hun ut.

– Å kjøre i fylla er utilgivelig, og man blir helt forskrekket over seg selv. Det er skakende å erfare hva man kan gjøre når man er full. Tenk på hva som kunne skjedd; plutselig sitter du der inne for bildrap, sier hun i et intervju med VG.

Hjorth er kjent for barneboken «Jørgen + Anne er sant», som nå også er filmatisert. Hun fikk Kritikerprisen for boken i 1984, og har også fått utmerkelser som Cappelenprisen i 1989 og Gyldendalprisen i 2010.

Var redd for å bli utstøtt

Det er to år siden Vigdis Hjorth fyllekjørte, og forfatteren forteller at det var knalltøft å gå i fengsel.

– Jeg var redd for å bli utstøtt, kjemperedd for ikke å bli tatt imot eller bli mobbet. Mye er forferdelig ubehagelig i et fengsel, man møter jævlig tøffe damer som skal sette seg i respekt og opprettholde selvrespekt, sier hun til avisen.

Hjorth er bosatt på fasjonable Nesøya i Asker.

Hun forteller i intervjuet med VG at hun fryktet sosial stigmatisering: Barnas fordømmelse. Å miste autoritet som mor. Blikkene når hun med sekk på ryggen gikk til butikken for å handle. Avisene som ringte og ville ha historien.

– Jeg forsvarer at jeg drikker hver dag

Nå gir hun ut boken «Tredve dager i Sandefjord», og her får man ta del i opplevelsene hennes fra fengselet.

– Kjæresten min appellerer sterkt til at jeg må skjerpe meg., og jeg har ikke lyst til å være en full gammel dame i min datters bryllup senere i høst. Mye var villere før, da det ennå var mye som rev og slet i meg. Mange kamper er tatt, mye er avklart. Jeg forsvarer at jeg drikker hver dag og har løpende samtaler med meg selv, men det er mulig at de samtalene er for milde, sier hun i intervjuet.