ny1-terror-pst-sletting-F - PST måtte slette info om høyreekstreme

Samtidig som terrorsiktede Anders Behring Breivik trodde politiet var på sporet av hans planer, fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) refs av Stortingets kontrollutvalg for å registrere personer med ekstreme politiske holdninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så sent som i mars i år fikk PST påpakning fra EOS-utvalget for å ha registrert for mange politiske ekstremister, skriver Dagbladet.

Bare etter en stikkprøve i 2010 måtte PST slette 15 oppføringer som handlet om politisk eller religiøs overbevisning, ifølge utvalgets årsrapport.

– De siste årene har det blitt slettet opplysninger både om høyre- og venstreekstremisme i tillegg til religiøse oppfatninger. Det har vært relativt klare tilfeller å ta tak i for oss fordi det har gått på personers medlemskap, holdninger eller nettverk, bekrefter Theo Koritzinsky i EOS-utvalget til Dagbladet.

PST er underlagt strenge retningslinjer for hva som kan føres inn i tjenestenes arbeidsregister (SMART). Utover at ingen skal registreres bare på bakgrunn av religiøse eller politiske meninger, kreves det blant annet en «konkret arbeidshypotese» der man begrunner nødvendigheten første gang en ny person føres inn.

– Det er ikke lov å registrere holdninger, samtidig som planer om terrorvirksomhet kan og skal registreres. Men det er klart er gråsoner her, og vi har vært borte i tvilstilfeller. Også EOS-utvalget må ut fra Stortingets lovgiving vurdere om grensene for PSTs arbeid blir for trange, sier Koritzinsky. (©NTB)