wiki-fordømmes-F - WikiLeaks fordømmes av storaviser

En rekke store aviser verden over fordømmer WikiLeaks' beslutning om å legge ut hele sin samling av dokumenter fra amerikansk UD på internett uten å beskytte kildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er Julian Assanges egen beslutning, hans og ingen annens, heter det i en felles uttalelse fra den britiske avisen The Guardian, amerikanske The New York Times, tyske Der Spiegel og spanske El Pais, som alle tidligere har samarbeidet med WikiLeaks.

– Vi beklager sterkt WikiLeaks' beslutning om å offentliggjøre de uredigerte UD-dokumentene, som nå kan sette kilder i fare, heter det videre.

WikiLeaks meldte fredag via Twitter at samtlige 251.287 dokumenter fra korrespondanse mellom det amerikanske utenriksdepartementet og amerikanske ambassadører over hele verden nå var lag ut på internett.

Materialet er ikke redigert eller beskyttet med passord, og det har en fritekstbasert søkefunksjon.

Tidligere har dokumentene blitt offentliggjort porsjonsvis, og sensitiv informasjon som navn på kilder, har blitt redigert bort. Slik er det ikke nå.

USA og flere menneskerettsgrupper har lenge advart mot å publisere materiale uten å beskytte kildene. The Guardian avbrøt allerede i desember samarbeidet med WikiLeaks fordi avisen mente kildebeskyttelsen var for dårlig. (©NTB)