usa-ledighet-høy-F - Fortsatt høy ledighet i USA

USA fikk ingen vekst i sysselsettingen i august. Offisiell statistikk viste at arbeidsløsheten holdt seg uendret på 9,1 prosent, et langt verre resultat enn de fleste amerikanske økonomer hadde regnet med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De amerikanske forbrukerne viser ingen lyst til å bruke penger, og dermed ansetter heller ikke næringslivet flere medarbeidere, sier økonomene. Fredagens tall fra arbeidsdepartementet i Washington bekrefter at 14 millioner amerikanere nå er uten jobb.

Et lyspunkt er det likevel at den underliggende statistikken viser at amerikanske selskaper ikke sier opp mange av sine ansatte. Tallet på førstegangssøknader om ledighetstrygd har i flere uker ligget stabilt på rundt 400.000, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- August var en temmelig tøff måned for økonomien. Forholdene på finansmarkedene strammet seg til, og jeg tror næringslivet reagerte på dette med å sette nye ansettelser på vent, sier fagøkonomen Ryan Sweet i selskapet Moody's Analytics.

President Barack Obama skal til uken legge fram en ny plan for styrking av sysselsettingen. Ifølge Reuters kan de svake tallene fra arbeidsmarkedet oppmuntre sentralbanken Federal Reserve til å innføre nye stimuleringstiltak for å sette fart i økonomien. (©NTB)