Ti alvorlig soppforgiftet hittil i år

Hittil i år er det registrert ti alvorlige soppforgiftninger hvor matsopp er forvekslet med giftig sopp. Fem av pasientene har vært av utenlandsk opprinnelse.

Fluesopp (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Fluesopp (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

– Vi understreker at det er viktig å plukke sopp riktig, slik at man unngår å få med seg uspiselige og i verste fall giftige sopp hjem, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen.

Sopp som vokser i norsk natur, kan avvike fra andre lands soppflora. Derfor hender det at folk som er oppvokst i andre land, forveksler dødelig norsk sopp med spiselig sopp i landene de kommer fra.

Arrangerer soppkurs

Seljetun sier at minoritetsgrupper har vært overrepresentert med tanke på alvorlige soppforgiftninger. Hittil i år har Giftinformasjonen fått 467 sopphenvendelser, en økning på 30 prosent sammenlignet med tidligere år.

LES OGSÅ: Pass (s) opp for dødelig giftsopp

Det vil bli arrangert et gratis soppkurs helgen 9.–11. september spesielt tilrettelagt for minoritetsgrupper.

Sammen med Neslekremla (Sopp- og nyttevekstforeningen i Oslo) vil Giftinformasjonen være til stede for å gi informasjon på Soppens Dag søndag 4. september på Sognsvann i Oslo.

LES OGSÅ: Denne soppen kan du dø av

Giftinformasjonen har et nasjonalt ansvar for informasjon, råd og veiledning vedrørende forgiftninger og er en avdeling i Helsedirektoratet. Institusjonen holder til i lokaler på Ullevål sykehus og har telefon 22 59 13 00. (©NTB)