SIER TAKK FOR SEG: Etter 20 år som ordfører på Smøla har nå Iver Nordseth bestemt seg for å levere ordførerkjedet videre.  (Foto: TV 2)
SIER TAKK FOR SEG: Etter 20 år som ordfører på Smøla har nå Iver Nordseth bestemt seg for å levere ordførerkjedet videre. (Foto: TV 2)

Iver har vunnet alle valg siden 1991 - nå gir han seg

Han har vunnet lokalvalget på Smøla fem ganger på rad, men etter 20 år leverer nå Iver Nordseth (V) fra seg ordførerkjedet. - Det er viktig å gi seg med arbeidslysten i behold, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To fergereiser ut fra Kristiansund, der du nesten tror du skimter Island i horisonten, ligger Smøla.

Her er flere eldre enn unge. Som mange andre øykommuner har de slitt med fraflytting.

LES OGSÅ: Kreftpasientene får ikke vite om behandlingsfarer

Med stort og smått, holmer og skjær, er det 6000 øyer i kommunen, men bare 2200 fastboende.

– Vinn eller forsvinn

For ordfører Iver Nordseth har det vært viktig å sørge for investeringer i øykommunen.

I 1997 kom en sjanse han ikke torde la gå fra seg, og en vindpark på Smøla begynte å diskuteres.

– Da Statkraft kom i 1997 var det min plikt som ordfører å vurdere nytten og mulighetene av en slik stor investering. Jeg var av den oppfatning at dette måtte Smøla benytte seg av. Det kunne jo være en politisk risiko, et vinn eller forsvinn. Men det viste seg at lykken var bedre enn forstanden, sier Nordseth til TV 2.

Se intervjuet med Nordseth øverst i artikkelvinduet!

Takker for seg etter 20 år

– Vindparken har hatt alt å si for Smøla, den har gitt oss økonomisk handlingsrom, befolkningen har fått en ny optimisme og stolthet, og det har fått fart på kommunen, slik oppsummerer Iver Nordseth effektene av sitt eget «månelandingsprosjekt».

LES OGSÅ: Jakter på filmkulisser i Norge

Som ordfører sørget han for at Smøla fikk Norges første vindpark i 2002. Når valget snart er over, leverer han fra seg ordfører-kjedet etter 20 år.

Fremtidstro og optimisme

Han kom inn i kommunepolitikken for første gang for 28 år siden, og har vunnet alle lokalvalgene som ordfører for Venstre siden 1991.

LES OGSÅ: Hit anbefaler globetrotteren at vi reiser

Partikollega Tove Norøm Rokstad, som stiller som Venstres neste ordførerkandidat, mener det er engasjementet til Nordseth som har sørget for alle valgseierne.

– Det har imponert meg at han er så fremtidsrettet og selv om han har sittet i 20 år så tenker han fortsatt utviklingsmuligheter og har driv og pågangsmot. Han har preget den situasjonen vi har på Smøla i dag, med fremtidstro og optimisme, sier hun til TV 2.

– Smekker ingeniørkunst

For Nordseth er verken støyen fra vindturbinene eller utseendet noe problem, han synes tvert imot de er vakre.

- Smekker er ordet, ingeniørkunst av ypperste klasse. Når vi snakker om turbinene, så er det ingen tilfeldighet at vi omtaler dem i hunkjønn, smiler han.

LES OGSÅ: Espen (34) er blitt reddet fra overdose fire ganger

Vindkraftentusiasten kan ikke forstå motstanden mot vindkraft andre steder i landet.

For Smøla har vindparken betydd ekstra inntekter, som har bidratt til ny idrettshall, et helsesenter og kultursenteret Gurisenteret.

– Ikke utbrent

Han håper at grunnlaget nå er lagt for en positiv utvikling også de neste 20 årene.

– Jeg håper og tror at vi fortsetter den positive trenden vi har kommet inn i. Selv om vi ikke får bygget så mange bygg som det vi har gjort dette tiåret, vil vi få en skikkelig utvikling. Den som kommer hit om 20 år vil se store forandringer, i positiv retning. Det er jeg ganske sikker på.

LES OGSÅ: Renate (22) så kjæresten bli drept på Utøya: – Vi skal samles der igjen, selvfølgelig skal vi det

Han gir vindparken mye av fortjenesten for at han har beholdt ordfører-jobben en tredjedel av livet sitt, men er ikke i tvil om at det er på tide å gi seg.

– Det er klart at når man har holdt på i 20 år så blir det lite tid til andre ting, dette blir en livsstil, og da er det viktig å gi seg mens man har både arbeidsevne og arbeidslyst. Jeg er ikke utbrent, jeg har fortsatt krefter til å være med å utvikle Smøla, sier han.