syria-eu-olje-F - EU innfører boikott mot syrisk olje

EU-landene er enige om å innføre boikott av syriske oljeprodukter. Hensikten er å øke presset mot president Bashar al-Assads regime for å få ham til å stanse forfølgelsen av opposisjonelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs politiske ledere ble enige om boikotten på sitt møte i Sopot i Polen fredag. Sanksjonsvedtaket beskrives som et viktig skritt fra EUs side, etter at den europeiske unionen hittil har nøyd seg med en gradvis opptrapping av presset mot regimet i Damaskus.

- Vi har kommet fram til enighet om sanksjonene, som innebærer at det blir forbudt å innføre syrisk olje og syriske petroleumsprodukter til EU. Samtidig er det innført innreiseforbud for ytterligere fire syriske personer, og midler tilhørende nye forretningsforetak blir frosset, sa en ikke navngitt EU-tjenestemann.

EUs vedtak kommer samtidig som det meldes om nye demonstrasjoner mange steder i Syria etter ukens fredagsbønner.

- Vi vil dø heller enn å la oss ydmyke, lød ett av slagordene som ble ropt under massemøtene som kom i stand som følge av en kampanje på internett.

En av de største markeringene ble holdt utenfor hjemmet til sjefen for justismyndighetene i provinsen Hama nord for hovedstaden Damaskus. Mohammed Adnan al-Bakkour varslet tidligere i uken at han går av i protest mot myndighetenes drap på fredelige demonstranter. (©NTB)