REAGERER STERKT: Bård Hoksrud har sendt brev til samferdselsministeren etter avsløringen om hva polske tungtransportsjåfører lærer på kurs. (Foto: Colourbox/Scanpix (montasje))
REAGERER STERKT: Bård Hoksrud har sendt brev til samferdselsministeren etter avsløringen om hva polske tungtransportsjåfører lærer på kurs. (Foto: Colourbox/Scanpix (montasje))

Frp mener Polens ambassadør må forklare lastebilskandale

Polske tungtransportsjåfører får høre at det er bedre å kjøre på en personbil enn å skade lasten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken som onsdag ble omtalt av bladet Norsk Transport og i VG, vekker sterke reaksjoner.

Skjult kamera

I et polsk tv-program brukte tre sjåfører skjult kamera da de gikk på obligatoriske kurs i hver sin by. På kursene gis det opplæring i hvordan de skal unngå kontroller.

Instruktørene oppfordrer sjåførene til å trenge seg fram i trafikken, kjøre for fort og heller kjøre over personbiler enn i grøfta og risikere å skade lasten.

– Dersom en slik praksis medfører riktighet, vil jeg drøfte saken med den polske transportministeren på et møte vi har avtalt i oktober, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ifølge NTB.

MER PENGER TIL VEI: Magnhild Meltveit Kleppa vil bruke 1 milliard kroner på å forbedre trafikksikkerheten på en 8 kilometers strekning.  (Foto: Josefsen, Jon-Michael/SCANPIX)
MER PENGER TIL VEI: Magnhild Meltveit Kleppa vil bruke 1 milliard kroner på å forbedre trafikksikkerheten på en 8 kilometers strekning. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/SCANPIX)

Les også: Dårlig veiskulder bidro til dødsulykke

Mener ambassadøren må på teppet

Frps Bård Hoksrud synes imidlertid ikke at statsråden kan vente til oktober med å ta opp saken.

– Kleppa burde kalt inn den polske ambassadøren med en gang. Saken har vært kjent en stund i Polen, og jeg forutsetter at ambassadøren kunne gitt noen svar på hva polske myndigheter gjør med saken, sier Hoksrud til tv2.no.

– Kommer under sjåførens bein

Reportasjen ble sendt i dokumentarprogrammet «Prosto z Polski» på kanalen TVN24 i mars. VG har fått en tolk til å oversette deler av programmet. Der faller det oppsiktsvekkende uttalelser.

– Jeg er litt frekk som sjef, fordi jeg alltid har sagt til mine sjåfører at kjører noen i veien for deg med en personbil, så får du kjøre på personbilen. Den er lavere enn beina deres, sier en av instruktørene.

Tar sterk avstand

Både UP og Statens vegvesen reagerer med forferdelse på uttalelsene. Det samme gjør Norges lastebileierforbund.

– Vi jobber for sikkerhet, og dette er det stikk motsatte. Man skal for enhver pris unngå å kjøre på noen. Da er det bedre å kjøre ut på et jorde eller i skogen, sier administrerende direktør Olav Slaatsveen.

Les også: Vogntog uten skyld i to av tre dødsulykker

Forskningsleder Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt er usikker på betydningen av at sjåfører får slike formaninger.

– Jeg vil tro at de ikke er interessert i å kollidere i det hele tatt. Og hvis det er sånn at de skal berge lasten, risikerer de at trekkvogna blir ødelagt ved en kollisjon med en bil. Da har føreren uansett et problem, sier Elvik til tv2.no.

Krever svar

I Norge er det til enhver tid en rekke polske sjåfører som kjører tungtransport på veiene. I henhold til EUs yrkessjåførdirektiv er landets 720.000 yrkessjåfører pålagt å ta kursene hvert femte år, og målet er å bedre trafikksikkerheten.

Bård Hoksrud, som er 2. nestleder i Stortingets transportkomité, sender fredag et brev til samferdselsministeren om saken.

– Saken er hårreisende. Om dette er en kultur som sjåførene tar med seg til Norge, er det en fare for alle som ferdes på veiene, sier Hoksrud.

Les også: Pass opp for monster-trailere