Arkitekten bak bygget, Craig Dykers i Snøhetta, forteller at det er optimisme i New York nå, men 11. september vil optimismen være fjern. (Foto: Santiago Vergara/TV 2)
Arkitekten bak bygget, Craig Dykers i Snøhetta, forteller at det er optimisme i New York nå, men 11. september vil optimismen være fjern. (Foto: Santiago Vergara/TV 2)

Norske Snøhetta bak minnepaviljong i New York

11. september åpner minnesenteret på Ground Zero.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang på ti år får publikum igjen tilgang til Ground Zero i New York. 11 september åpner minnesenteret over de nesten 3000 terror-ofrene, tegnet av norske Snøhetta.

Les mer: Se Ground Zero bli til

– Bygg som gir håp

Til tross for tragedien som krevde nesten 3000 liv har arkitektene forsøkt å lage et bygg som også gir håp.

– Her er det optimisme nå. Den 11. september vil optimismen føles veldig fjern. Når jeg tenker på det nå, er det litt vanskelig. Når den dagen kommer vil man bli veldig overveldet av sorg, sier arkitekt Craig Dykers i Snøhetta.

– Slik så det ut der tvillingtårnene sto. Rundt disse bassengene finner man navnene på de som omkom. Det er hoveddelen av minnesenteret som skal åpnes 11. september, forteller Dykers.

Underjordisk museum

Minnesenteret ligger i en park, og er også inngangen til et underjordisk museum som åpner neste år. Fasaden er dekket av metallplater som reflekterer skyskraperne rundt og folk som nærmer seg bygget.

– Vi prøvde å lage en fasade som ville fange opp sollyset og fargene fra trærene rundt bygget, og det naturlige lyset som er på stedet, forteller arkitekten..

Les også: Kronprins Haakon på Ground Zero: – Stolt på vegne av Norge