sirte1_1024 (Foto: APTN)
sirte1_1024 (Foto: APTN)

Opprørerne rykker frem mot Gaddafis fødeby

Opprørerne rykker stadig nærmere Gaddafis fødeby Sirte. Soldatene venter på ordre om å innta byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørerne i Libya har rykket frem mot tre områder der Gaddafis støttespillere fortsatt har kontroll.

Opprørsstyrkene står nå rundt ti mil fra Gaddafis fødeby Sirte, og en soldat sier de nå venter på ordre om å innta byen.

Også utenfor byene Bani Walid og Sabha nærmer opprørerne seg nå å komme i posisjon, opplyser en av opprørerne til nyhetsbyrået AP.

Tidligere i dag sa en talsmann for det nasjonale overgangsrådet at de har sikre og troverdige opplysninger om at oberst Muammar Gaddafi selv oppholder seg i Bani Walid.

Men det er også rykter om at han oppholder seg i fødebyen Sirte.

Tidligere i dag opplyste opprørerne også at de har pågrepet Gaddafi-regimets utenriksminister.

Utvidet frist

Tidligere i uken opplyste opprørerne at de har gitt Gaddafis støttespillere frist til lørdag med å overgi seg. Gaddafi-regimets talsmann Moussa Ibrahim avviste i går opprørernes ultimatum.

sirte5_1024 (Foto: APTN)
sirte5_1024 (Foto: APTN)
I dag opplyser opprørerne at de forlenger ultimatumet i en uke, både for Sirte, Bani Walid og Sabha.

Opprørerne ved kontrollpostene utenfor Sirte sier de har fått ordre om å holde seg i ro, og vente på beskjed før de går mot byen.

Nye angrep

Samtidig som opprørsstyrkene avventer en eventuell overgivelse, fortsetter Nato-angrepene i Libya.

En Nato-talsmann opplyser i dag at alliansen i går gjennomførte flyangrep mot Sirte, Bani Walid og Hun, en by midt mellom Sirte og Sabha. Mål for angrepene skal blant annet ha vært et ammunisjonslager.

Toppmøte

Samtidig som jakten på oberst Gaddafi fortsetter, samles representanter for en rekke land i Paris for å diskutere veien videre for Libya.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron er vertskap for møtet, der blant andre USAs utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon også deltar.

På møtet vil representantene blant annet diskutere frigivelsen av flere titalls milliarder kroner av libyske penger, som er frosset på diverse konti rundt omkring i verden.

LES OGSÅ: Norsk bank har frosset to milliarder av Gaddafis penger

Den nasjonale overgangsrådet, som i dag også ble anerkjent av Russland, har bedt om å få tilgang til pengene slik at de kan betale ut lønn til statsansatte, fylle opp minibanker og starte det omfattende arbeidet med å gjenoppbygge landet.