SKAL HA BRUKT POLITISKE FANGER: Ikea gründer Ingvar Kamprad, her fotografert i 1995. (Foto: Pehrson, Lars/SCANPIX)
SKAL HA BRUKT POLITISKE FANGER: Ikea gründer Ingvar Kamprad, her fotografert i 1995. (Foto: Pehrson, Lars/SCANPIX)

Hevder politiske fanger i DDR måtte lage Ikea-møbler

Tysk tv-dokumentar har gravd i historien til den svenske møbelgiganten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter at nye sider ved Ikea-gründer Ingvar Kamprads nazifortidble avslørt i en svensk bok, dukker det opp en ny ubehagelig sak om møbelkjeden.

Den tyske tv-kanalen WDR har undersøkt Ikeas forretninger i Øst-Tyskland på 1970-tallet, og Aftonbladet gjengir noen av hovedpunktene i programmet.

Omfattende produksjon

På 65 forskjellige steder i DDR ble det produsert møbler og deler til den svenske bedriften. I den kommunistiske ettpartistaten kostet arbeidskraften bare halvparten så mye som i det da typiske lavkostlandet Taiwan.

Men kapitalisten Ingvar Kamprad nøt ikke bare godt av konkurransefordelen ved å operere i et udemokratisk land. Ifølge programmet benyttet møbelkjeden seg også av politiske fanger som ble satt til tvangsarbeid.

I Waldheim lå fabrikken hvor den klassiske Klippan-sofaen ble produsert. Vegg i vegg lå et fengsel, og fengselsdirektøren forteller i programmet at straffarbeidet var en kalkulert del av møbelproduksjonen.

Les også: Ikea best likte bedrift i Norge

Ikea-ikon fra DDR

Ikeas bånd til det tidligere Øst-Tyskland er også omtalt i Björn Cederbergs bok «Kamprat spion». Ifølge boken hadde Ikea underleverandører i DDR.

Enkelte har hevdet at Billy-hyllen ble produsert der.

I en pressemelding fra Ikea i Tyskland slås det fast at man ikke har funnet bevis på at møbelgiganten har benyttet seg av tvangsarbeidere, men beklager om det har forekommet.