DSC04682
DSC04682

– Folk kommer for å se om det går galt

Solberg-brødrenes bilshow presser grensene. LES ANMELDELSEN!

Broom.no har sendt Eivind Herredsvela på Petter og Henning Solbergs bilshow på Viking Stadion. Et forrykende show der biler, MC-er og scootere blir presset til ytterpunktet. Slik opplevde vår utsendte showet, sammen med 7 200 tilskuere:

Del med dine Facebook-venner

Sagmuggen i manesjen er byttet ut med rykende fersk asfalt, murblokker og hylende gummi. Dette er sirkus. Sirkus solberg.

Brødrene Henning og Petter Solberg samlet sammen sjåfører og kjøretøy for å gi oss en helaften med brølende hestekrefter, ville stunts, og en oppvisning i ekstrem bilkontroll.

Og la oss være ærlige med en gang, vi kommer for å se om noe går galt.

Ja da, du leste riktig, inni oss alle bor det denne lille nysgjerrigheten om, tenk hvis. Hva om han bare pælmer bilen inn i veggen der nå? Eller hva om panseret bare kommer flygende opp, og stempler fyker veggimellom i et inferno av brent olje og bensin?

Rallykometen Mats Østberg er også med å skape underholdning i showet til brødrene Solberg.
Rallykometen Mats Østberg er også med å skape underholdning i showet til brødrene Solberg.

LES OGSÅ: Her setter Petter Solberg verdensrekord

Det er det samme prinsippet med skiflyging og annen ekstremsport. Det er dette med at noen tør der de aller fleste trekker seg. Noen tar den helt ut, der vi andre holder litt igjen.

Hvor står folk og ser på Rally? Jo, i den ene svingen der flest biler pleier å kjøre ut.

Og det er kanskje nettopp det som er så forlokkende med slike ekstreme events. Som regel går det bra, men du vet jo aldri. Både stuntene og kjøringen skal gi publikum et lite støkk, få dem til å gispe – hvordan er det mulig?

Nordens mest spektakulære

Det går hardt for seg når Solberg-brødrene og co gir jernet - og noen ganger smeller det litt mer enn beregnet.
Det går hardt for seg når Solberg-brødrene og co gir jernet - og noen ganger smeller det litt mer enn beregnet.
Denne gangen må bilen få hjelp ut fra banen.
Denne gangen må bilen få hjelp ut fra banen.

På hjemmesiden for showet loves vi følgende:

“Vi skal presentere Nordens mest spektakulære bilshow for folket.”

Så får vi se da. Forventningsfullt venter vi på han lille, tykke sirkusdirektøren som skal komme ut, akkompagnert av en trommevirvel på en polsk skarptromme. Han skal i brede ordelag fortelle oss hva Solberg brødrene og gjengen kan få til med 24 biler, diverse fyrverkeri, åtte MC-er og noen snøscootere.

Men ingen sirkusdirektør dukker opp. "Kun" Per Christian Håvødegård, speakeren fra Gatebil, som også har den jobben på omtrent alle andre motorarrangement i Norge. Han annonserer bil etter bil, og snakker i ett sett, det kan han!

LES OGSÅ: Her er Petter døden nær

Forrykende åpning

To motorer knurrer, det smeller i uforbrent bensin fra eksospottene. Med røyk fra alle fire hjulene kommer Solberg-brødrene inn på banen i hver sin bil; en Citroën Xsara WRC rallybil, og en liten Ford Fiesta rallycross bil.

Publikum jubler, stemningen er i taket når de med enorm presisjon, legger bilene i firehjuls sladder tett inntil både hverandre og klossene rundt løypa.

Så kommer de på rekke og rad. Først motocrossgutta med sitt spektakulære show, her er det baklengs salto på både MC og snøscooter.

Det er noen enorme svev. Når han ene drar ut sykkelen på tvers mens han er i lufta, for så å vri den tilbake akkurat i det vi VET han kommer til å lande feil, da går det et langt oooohhh gjennom publikum, før de klapper anerkjennende. Det var nære på.

LES OGSÅ: Kjøpte bilen til Henning Solberg

Hørt om "drifteflass"?

Drifting hører naturlig med til et bilshow av denne typen.
Drifting hører naturlig med til et bilshow av denne typen.

Driftinggutta lager masse røyk som vanlig, ligger sidelengs gjennom hele løypen og hjelper oss å holde ozonlaget tynnest mulig noen år til.

Har dere forresten hørt om “drifteflass”? Det er kallenavnet disse bilene har fått fordi de flasser av seg mer deler under kjøringen enn Harry Klein fra Derrick på gjorde på skinnjakka midt på åttitallet.

Ingen unntak i kveld heller, frontfangerene bare må skrape nedi asfalten, og de bare må enten være av eller kun henge å dingle i noen tynne strips på slutten av kjøringen.

Likevel, presisjonen og dyktigheten hos disse sjåførene står det respekt av. Ja, vi blir imponert.

LES OGSÅ: Solberg vil lage bilmuseum

Til sykehuset

Ingen uhell og skader? Jo da, i bøtter og spann. Hoppet midt på banen er bygget feil, og tre av de grommeste bilene hopper for langt og faller ned med snuten først.

Hele fronten blir ommøblert fem til ti cm lenger opp, og for noen blir det meget rare lyder fra motoren, etterfulgt av henting med slepebilen.

Ute i depotet sveises og hamres det så bilene skal få kjørt litt til. Noen blir klare, og noen ikke.

For den mest uheldige av dem blir det tur til sykehuset for sjekk etter smell i nakke og rygg. Det opplyses imidlertid fra speaker at det går bra med vedkommende.

Det ble mange høytsvevende hopp - også på MC.
Det ble mange høytsvevende hopp - også på MC.

Dramatisk

Den verste “close call-en” ute på banen er det likevel hovedpersonene selv som står bak.

Under avslutningen kjører Petter og Henning som gale utpå der, og gir oss en oppvisning i bilkontroll vi sent vil glemme. Spesielt Petter viser kjøring i aller øverste verdensklasse.

Men i all røyken og blant piruettene skjer det. Henning står nedenfor hoppet og spinner, og så kommer plutselig Petter hoppende – med kurs rett mot broren.

Et sammenhengende bremsespor fra der Petter lander og helt bort til omtrent to cm fra Henning sin bil får oss til å sette hjertet i halsen der noen sekunder. Han rekker akkurat å stoppe.

Så kommer tommelen opp og et enormt bredt glis. Inn med gassen og ut med clutchen og så spinner de videre.

De møtes til slutt oppe på det store hoppet, fyrverkeriet går av fra midt ute på gressmatten, og gir det hele en eksplosiv avslutning.

– Vi kommer tilbake neste år, lover Petter.

Vi takker for et forrykende show og virkelig heftig kjøring. Vi savner bare det lille ekstra som vi aldri har sett før - det som virkelig overrasker. Derfor triller vi terningkast 4.

VIDEO: Se den elleville duellen mellom Solberg-brødrene