ny2-afgh-usa-pakt-F - Karzai vil ha USA i Afghanistan permanent

De fleste afghanere vil ha en bindende sikkerhetspakt med USA som sørger for at amerikanske soldater blir i Afghanistan på ubestemt tid, hevder en av rådgiverne til president Hamid Karzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP drøftet rådgiver Taj Ayubi samarbeidet med USA da han talte ved krigsskolen Marine Corps University i den amerikanske delstaten Virginia onsdag.

Ayubi sa at det allerede foreligger et utkast til en avtale, som på sikt kan gi USA mulighet til å opprette permanente baser etter 2014, når amerikanerne, etter planen, skal trekke seg ut av Afghanistan.

Men Taj Ayubi påpeker at forhandlingene om en slik militær pakt har blitt forsinket fordi noen i den afghanske ledelsen forsøker å sabotere planene.

Ayubi tror noen med iranske eller pakistanske interesser ønsker å sette en stopper for en eventuell avtale. Iran motsetter seg enhver amerikansk militær tilstedeværelse i Afghanistan. Og ifølge amerikanske tjenestemenn forsøker Iran å bruke sin økte innflytelse i nabolandet til å påvirke avtalen. (©NTB)