BREV2 (Foto: TV 2)
BREV2 (Foto: TV 2)

Funksjonshemmede forskjellsbehandles:

Stine tvangsflyttet til institusjon, Mari fikk bo hjemme

Rullestolbrukeren Mari i Oslo kan bo med venninnen sin og leve et normalt liv. Venninnen Stine i Trondheim må bo på institusjon.

Ifølge Norges Handicapforbund er det rundt 8000 som har behov for brukerstyrt personlig assistanse, men bare en tredjedel får det i dag.

Mari Storstein bor i Oslo og jobber med film og teater. Hun bor sammen med sin beste venninne. Hun har en muskelsykdom og sitter i rullestol. Ettersom hun har personlige assistenter, kan hun imidlertid selv bestemme hva hun vil gjøre og hvordan hun vil leve.

Men Mari frykter å miste tilbudet hun har idag, og havne på institusjon slik som venninnen Stine i Trondheim.

– Man mister litt av seg selv – føler ikke at meningene sine har så mye å si lenger, forteller Stine Machlar.

LES OGSÅ: – Føler du er fengslet for noe du ikke har gjort

Dokument2 viser onsdag kveld en dokumentar om Stine, Mari og forskjellsbehandlingen av handikappede. Se den på TV 2 klokken 21.45, eller på TV 2 Sumo.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handicapforbund. (Foto: TV 2)
Forbundsleder Arne Lein i Norges Handicapforbund. (Foto: TV 2)

Om du får brukerstyrt personlig assistanse er avhengig av hvor du bor. Rundt om i landet bor det over 140 unge funksjonshemmede på alders- og sykehjem.

– Jeg mener at det er kommunene som må gjøre en vurdering av hva slags tilbud som er best, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for ett år siden.

– Det er forferdelig urettferdig at mennesker ikke får velge selv hvem de skal få assistanse fra, selv i de mest intime forhold, sier forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund.