Boligsvindel (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Boligsvindel (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Marteline førte over penger til svindler - fikk leilighet som ikke eksisterte

– Det er flere som forsøker seg på boligsvindel i år enn i fjor.

Som mange andre ferske studenter var Marteline Nystad (20) på desperat jakt etter et sted å bo til studiestart.

Da hun kom over en nyoppusset ettroms leilighet sentralt i Oslo for en svært billig penge, tok hun raskt kontakt med utleieren.

– Jeg sendte ham en søknad, og etter et par mailer frem og tilbake skrev han at jeg kunne få leiligheten. Det hele gikk utrolig fort, forteller Nystad.

Utleieren, som oppga seg for å være en prest og angivelig befant seg i England for å misjonere, hadde er klar plan for hvordan Nystad skulle få tilgang til leiligheten.

– Han skulle sende meg nøkkelen så fort jeg hadde overført en del av første husleie til ham. Det virket som at det hastet ganske mye, så jeg dro i banken med en gang.

Les også: Leiligheten krympet 18 kvm etter at de flyttet inn

Ble mistenksom

– Etter å ha ført over pengene, tok jeg et kjapt søk på både utleier og leiligheten. Ikke noe av det jeg fant stemte overens med den informasjonen utleier hadde gitt meg, så jeg begynte å bli mistenksom, sier Nystad.

Det var først da hun dro opp til adressen, hun ble helt sikker på at det bare var tull. Leiligheten eksisterte ikke.

Nystad tok da kontakt med banken, og fikk stoppet transaksjonen.

Les også: Linda fikk ikke leiligheten

– Jeg var usedvanlig naiv til å være meg, men jeg er glad det ordnet seg. I ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde holdt hodet mer kaldt og sett varseltegn før, men jeg er glad for at det endte bra, forteller Nystad. Hun legger til at hun nå kommer til å være langt mer skeptisk når hun fortsetter boligjakten, sier Nystad.

Saken fortsetter under bildet.

hybel.no (Foto: Faksimile)
hybel.no (Foto: Faksimile)

Klassisk tilfelle

– Det høres ut som en klassisk svindel. Alt fremstår bra i begynnelsen, men etter hvert som dialogen fortsetter blir det mer og mer mistenksomt, konstaterer daglig leder i Hybel.no, Christian Rasmussen.

Studiestart kan fort bli en gullgruve for boligsvindlere. Det er stor kamp om leiligheter, og desperate studenter overser ofte varseltegnene.

– Det er mer trykk på utleiemarkedet nå enn ellers i året, så det er naturlig at det er mer svindel. I tillegg er det flere som forsøker seg på boligsvindel nå enn i fjor, sier Rasmussen.

Finn.no opplever ikke at det er flere svindlere nå enn eller i året, men tror likevel det er lettere å bli lurt i fellen nå.

– Det er nok flere leietakere som er villige til å ta større sjanser for å skaffe seg bolig nå enn ellers, forteller ansvarlig for forbrukersikkerhet i Finn, Lars Vinden.

Les også: Norsk gutt utnyttet av svindlere

Varierende sikkerhetstiltak

På Finn.no går alle annonser igjennom godkjenning før de publiseres. Det gjør de ikke på Hybel.no.

– Det er brukerne som driver siden vår. De både legger inn og rapporterer annonser. Det er umulig for oss å vite om en annonse er svindel eller ikke, forteller Rasmussen.

Finn har gått mer bevist til verks for å stoppe svindelforsøk.

– Vi har gjort en del tiltak for å stoppe svindlere, noe som har redusert svindelforsøkene med om lag 75 prosent, sier Vinden i Finn.

Les også: Nigerianske svindlere elsker norske brudekjoler

Slik unngår du å havne i svindelfellen:

– Se alltid boligen før du inngår kontrakt. Har du ikke mulighet til å gjøre det selv, bør du få noen bekjente til å ta en sjekk. Husk at bilder kan gi misvisende inntrykk.

– Be om å få tilsendt flere bilder. Svindlere opererer ofte bare med ett sett bilder.

– Dobbeltsjekk både opplysninger som utleier gir om leiligheten, og om utleier.

– Vær på vakt ovenfor e-poster som det tydelig at avsender har brukt oversettelsesprogrammer. Boligsvindlerne er ofte såkalt nigeriasvindlere, som snakker dårlig eller ingen norsk.

– Send aldri penger til utlandet eller overfør penger uten å ha opprettet en egen depositumskonto. Depositumet skal alltid settes inn på en egen depositumskonto, og utleier skal ikke råde over pengene uten bestemte grunner.

– Om noe ser for godt ut til å være sant, er det ofte det.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter