Utøya (Foto: Scanpix)
Utøya (Foto: Scanpix)

Bare sykmeldte livreddere får bistandsadvokat

Livreddere på Utvika Camping som har klart å gå på jobb etter at de hjalp ungdom på flukt fra Utøya 22. juli, får ikke oppnevnt bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett trekker grensen ved sykmelding, og gir tolv av de tjue livredderne fra Utvika Camping avslag på begjæring om bistandsadvokat. Åtte som dro ut i båt og tre som hjalp til ved brygga har fått ja.

Les også: Etterlyser sin datters redningsmann som var ved Utøya i båt

– Utsatte seg for direkte livsfare

Samtlige av dem som dro ut på Tyrifjorden med båt fra campingplassen for å plukke opp ungdommer i vannet på flukt fra Utøya 22. juli, utsatte seg selv for direkte livsfare, mener Oslo tingrett. Det samme gjelder for tre av de frivillige hjelperne som var på brygga og hjalp til med å få ungdommer opp på land.

Les også:Dokumentar viser de siste dagene før katastrofen rammet Utøya

Fellesnevneren for disse er at de har blitt sykmeldt i ettertid.

Angst og traumer

Advokat Sjak R. Haaheim, som bistår i alt 20 klienter, 19 fra Utvika camping, samt en hyttebeboer på Storøya, forteller til Aftenposten at alle klientene hans får helsehjelp.

– Så å si alle er sykmeldt. De sliter med søvnløshet, angst, bekymringer og traumer. Noen av dem hjalp til fra bryggeområdet, andre plukket opp ungdommene fra båtene sine. De opplyser at prosjektiler traff vannet rett ved Utvika brygge og rundt båtene. Det er ingen tvil om at de var i livsfare, sier Haaheim

Les også: Kristoffer (24) fikk Utøyas yngste til å svømme fra drapsmannen

(©NTB)