MINDRE POPULÆRT: Tine selger mindre melk. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
MINDRE POPULÆRT: Tine selger mindre melk. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Dårlig melkesalg for Tine

Tine svekket resultatet med 5,8 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tines resultat før skatt for årets første halvår er på 617 millioner kroner. Dette er 38 millioner mindre enn i samme periode i fjor.

En del av nedgangen skyldes ifølge Tine selv endrede regler for avtalefestet pensjon (AFP), som førte til at de fikk 143 millioner kroner i økte utgifter.

Mindre melk på frokostbordet

I årets første halvår økte Tines omsetning til 9,5 milliarder kroner, sammenlignet med 9,2 milliarder i samme periode i fjor.

Særlig salget av fløte, rømme, smør og oster gikk bra, mens melkesalget fortsatte nedgangen grunnet økt konkurranse og minsket melkekonsum blant forbrukerne. Innen ostesegmentet har særlig salget av Norvegia og Jarlsberg økt, mens det har vært en tilbakegang i salget av brunoster.

Sliter i USA

Også omsetningen knyttet til eksport og Tines internasjonale meieridrift har økt. I årets første halvår ga den internasjonale driften Tine inntekter på 861 millioner kroner, opp fra 846 millioner i samme periode i fjor. Men andelen av den totale omsetningen har ligget stabilt på omtrent ni prosent i begge perioder.

I USA, Tines største enkeltmarked utenfor Norge, ble omsetningen derimot 8 millioner kroner lavere enn i samme periode i fjor. Det er særlig den lave dollarkursen som er grunnen til dette, men også nedgangen i Jarlsberg-salget på rundt tre prosent spilte inn. (©NTB)

Finslepen teknikk: Slik drikker pus melk uten å søle