Ulykkeskatten Lilla falt ned fra balkongen i femte etasje men kom unna med skrubbsår. (Foto: Privat)
Ulykkeskatten Lilla falt ned fra balkongen i femte etasje men kom unna med skrubbsår. (Foto: Privat)

Katten Lilla falt ned fem etasjer

Her er de skjulte fallskadene katten kan ha.

Lilla har akkurat fylt ett år, men hun har opplevd mer dramatikk enn katter flest på hennes alder. For et par uker siden falt Lilla ned fra balkongen, og regner man med garasjen og kjelleren, falt huskatten ned fem etasjer.

– Lilla fikk noen skrubbsår på haken, men heldigvis gikk det veldig, veldig bra, sier matpappa Andreas Berg.

Les også: En katt til besvær

Trist historie

Lilla var ute på balkongen og lekte sammen med sine to søsken. De er innekatter, men får lov til å være ute på balkongen for å få litt frisk luft samt kikke og oppleve litt. I starten var eierne litt bekymret for å la kattene være ute. Andreas var litt usikker på om kattene skulle sprette ut, men det viste seg å gå veldig bra – i hvert fall fram til denne sensommerkvelden.

Andreas gikk ut for å sjekke til kattene, og da var Lilla borte.

Lilla kom til Andreas og Kine som omplasseringskatt fra Foreningen for omplassering av dyr. De vet lite om bakhistorien til Lilla og søsknene hennes utenom at de ble funnet i en bolig i Oslo. Kattungene luktet røyk og var veldig redde.

Dette må du tenke på før du skaffer kattunge. Les mer her!

Skrekkslagen katt

Som om ikke Lilla hadde hatt en vanskelig nok oppvekst, hadde katten nå forsvunnet fra sitt nye hjem.

– Jeg lette overalt i leiligheten, fra klesskap til oppvaskmaskin. Jeg var skråsikker på at hun var i leiligheten, forteller Andreas.

Men Lilla var ikke inne. En bekymret katteeier gikk ut for å lete under balkongen, og der satt Lilla redd inntil en vegg.

– I verste fall hadde hun sittet der i tre kvarter, i beste fall fem minutter, forteller han.

Ifølge Andreas virket den uheldige katten mest skremt etter fallet, men virket ellers ok. Eieren kunne likevel ikke slå seg helt til ro med det. Han brukte kvelden til å google etter veterinærer han kunne ringe og etter lignende historikere om uheldige katter.

Les også: Dette kan være dødelig for hunden din

Veterinær Torill Moseng med katten Elvis og valpen Frida (3
  mnd) gir råd til dyreeiere i God morgen Norge. (Foto: God morgen Norge)
Veterinær Torill Moseng med katten Elvis og valpen Frida (3 mnd) gir råd til dyreeiere i God morgen Norge. (Foto: God morgen Norge)

Besøk hos veterinæren

Med instrukser fra veterinærer på telefonen sjekket han katten for skader, og slo seg til ro med at Lilla heldigvis hadde klart seg bra. Likevel tok han Lilla med seg til veterinær Toril Moseng dagen etter for å være helt sikker.

Lilla hadde noen skrubbsår på haken, men ingen alvorlige skader. Andreas og Lilla kunne reise hjem uten videre behandling.

– Dette er en av de vanligste skadene vi ser, forteller veterinær Torill Moseng.

I byene bor folk gjerne i leiligheter med kattene sine. På sommeren står vinduer, dører og verandadører åpne.

– En del av kattene som faller ut er innekatter. De er ikke vant med å være ute og kan bli svært skremt over å være alene ute i den store verden. Kattene er ofte i sjokk mentalt og fysisk av fallet, og mange kan ha pådratt seg alvorlige skader. Når de i tillegg blir forvirret og sjokkskadet av situasjonen, kan det gå galt, sier Moseng.

Hun forteller at noen katter stikker av og gjemmer seg. Mange blir ikke funnet på flere dager, og noen blir ikke funnet i det hele tatt. Andre kan bli funnet men med skader som har vært for omfattende, og blir funnet døde.

Les også: Nils Gunnar Lies hund Mikkel, fikk pusset på gliset

Vanligste fallskader

Veterinær Torill Moseng anbefaler eiere å få katten undersøkt dersom uhellet skulle være ute.

– Noen katter kan tilsynelatende virke ok, men har indre blødninger som kan bli alvorlige etter hvert som tiden går. Det er derfor viktig at kattene blir undersøkt av veterinær, sier veterinæren.

Ifølge veterinærene er de vanligste skadene bruddskader i forben, brukket kjeve, brukkede tenner, splittet gane, indre blødninger, brudd i hofte/rygg og skrubbsår. Det kan også være alvorlige skader som nerveskader som gjør at kattene ikke får urinert, noe som raskt blir svært akutt.

Skal katten din til veterinæren? Det kan være lurt å ha forsikring til kjæledyrene.

Katter er glade i å klatre, er spretne og nysgjerrige på å utforske
  nye ting. Det fører til at de rett som det er faller fra vindu og balkonger
  i byleiligheter. (Foto: colourbox.no)
Katter er glade i å klatre, er spretne og nysgjerrige på å utforske nye ting. Det fører til at de rett som det er faller fra vindu og balkonger i byleiligheter. (Foto: colourbox.no)

Noen katter lærer aldri

Hvor langt ned kan en katt falle uten at den skader seg?

– Dette er individuelt. Mange katter kan være svært uheldig og falle ned fra andre etasje og skade seg alvorlig. Andre kan få lettere skader etter å ha falt ut fra sjette etasje fordi de har hatt flaks og landet i en busk eller på en plen.

Hvordan kan vi unngå at katten faller fra vindu eller veranda?

– Katter er glade i å klatre, er svært spretne og er ofte nysgjerrige på å utforske nye ting. Noen katter kan falle ut fra veranda eller vindu én gang og holde seg unna disse stedene etterpå. Andre katter lærer aldri, og faller igjen og igjen. En løsning kan være å sette opp beskyttelse, for eksempel netting på verandaer.

Les mer om dyr på tv2.no/gmn/dyrlegene