Overlege og leder ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Jan Øivind Holm, har vært sterkt hørselssvekket siden fødselen. (Foto: God morgen Norge)
Overlege og leder ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Jan Øivind Holm, har vært sterkt hørselssvekket siden fødselen. (Foto: God morgen Norge)

Sliter du med hørselen? Glem «small talk»

– Jeg har sluttet å si JA istedenfor HVA, når jeg ikke oppfatter spørsmål, sier Jan Øivind Holm.

Foreldrene mine var ressurssterke, og dyttet meg inn i de hørendes verden

Tap av hørsel kan ha stor innvirkning på familie, venner og kollegaer. Det er vanskelig med kommunikasjon og misforståelser oppstår lett.

– Som psykolog ser jeg at mange isolerer seg når hørselen svikter. Mye kunne vært bedre hvis omgivelsene gjorde enkle tilpasninger, forklarer psykolog Katharine Cecilia Peterson.

Jan Øivind Holm har vært sterkt hørselssvekket siden fødselen.

– Jeg gikk i spesialbarnehage og i spesialklasse ut ungdomsskolen. Først i videregående skole ble jeg integrert med tekniske hjelpemidler, forteller Jan Øyvind Holm til God morgen Norge.

Les også: Når døve kan høre

Her kan du høre hele Jan Øivind Holms historie og Katharine Cecilia Petersons råd til de med dårlig hørsel.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

700 000 hørselshemmede i Norge

Man anslår at det er rundt 700.000 hørselshemmede i Norge. 15 % av befolkningen i yrkesaktiv alder er berørt.

Katharine Cecilie Peterson er psykolog og doktorstipendiat.
Katharine Cecilie Peterson er psykolog og doktorstipendiat.

– Så det innebærer at du sikkert kjenner noen som er berørt av hørselstap i familien eller nær omkrets, sier doktorstipendiat og psykolog Katharine Cecilia Peterson.

Peterson mener økt kunnskap blant folk flest vil bety mye. Selv har hun døve i familien og bruker tegnspråk hjemme.

– Av egen erfaring vet jeg at hørselstap er både upraktisk og slitsomt, men også at det er fullt mulig å ha et godt liv selv om hørselen er dårlig.

Les også: Riktig pust mot angst og stress

Prosjekt om hørselshemmede

Katharine Cecilia Peterson er tilknyttet Nasjonalt senter for hørsel og psykisk helse i Oslo, og har skrevet doktorgradsprosjektet «Mestring av psykososialt stress ved hørselstap».

– I mitt prosjekt har 100 yrkesaktive hørselshemmede gjennomført et kurs basert på kognitiv terapi. Gode kommunikasjonsferdigheter baserer seg på hva du kan se mer enn hva du kan høre, uavhengig av hvor dårlig hørselen din er, forklarer hun.

Les mer om forskningsprosjektet her.

Overlege ved Rikshospitalet

Jan Øivind Holm jobber i dag som overlege og leder ved hudavdelingen ved Rikshospitalet. Imponerende nok har han klart dette med en sterk hørselssvekkelse.

– Som yngst av tre brødre og ressurssterke foreldre, ble jeg dyttet inn i de hørendes verden. Om det var det riktige? Jeg vet ikke om noe annet, forteller Jan Øivind.

Jan Øivind har vært med i Katharine Cecilia Petersons prosjekt.

– Det har kostet og fortsatt koster det at man lett faller ut av small talken, hele tiden må man konsentrere seg og man blir sliten i hodet, sier han.

Holm har inntil tre år siden brukt høreapparat, men har nå Cochlea-implantat operert i hodet. Han var også med i prosjektet til psykolog Katharine Cecilia Peterson som innebar krevende lyttetrening.

– Jeg kommer fortsatt ofte opp i god-dag-mann-økseskaft episoder. Derfor har jeg sluttet å si ja i stedet for hva, når jeg ikke oppfatter spørsmål, forklarer Jan Øivind.

Les også: Mange har hudkreft uten å vite det

Cochlea Implantant illustrasjon. (Foto: HLF)
Cochlea Implantant illustrasjon. (Foto: HLF)

– Det har tatt lang tid å venne seg til lyden og først nå kjenner jeg at den gir meg livskvalitet. Nå hører jeg s-er og at bikkja tusler på parketten.

Han legger også vekt på at fysisk og psykisk rehabilitering er utrolig viktig, enten det gjelder hudsykdommer, hørselstap eller andre sykdommer.

Les mer på Hørselshemmedes Landsforbund HLF sine sider.

5 gode råd til deg som sliter med hørselen:

1. Vær ærlig og tydelig på ditt handikap, tydelig skaper trygghet. Vis også din sårbarhet.

2. Glem «small talken».

3. Ta til deg gode kollegers støtte.

4. Si til deg selv at dette er teknisk hjelpemiddel, som gjør livet lettere som telefon, IPAD og rullestol.

5. Selvironi er viktig.

Nettprat

Katharine Cecilia Peterson stilte til nettprat.

Les svarene nedenfor!