Vintageekspert og motejournalist Kjersti Skar Staarvik viser fram sine beste vintagekupp og gir tips til nybegynnere i vintage verden. Hun har på seg genser fra Chanel kjøpt i vintagebutikk i Nice og vintageskjørt kjøpt samme sted. Vesken er fra Louis Ferraud kjøpt på loppemarked.  (Foto: Bildemontasje)
Vintageekspert og motejournalist Kjersti Skar Staarvik viser fram sine beste vintagekupp og gir tips til nybegynnere i vintage verden. Hun har på seg genser fra Chanel kjøpt i vintagebutikk i Nice og vintageskjørt kjøpt samme sted. Vesken er fra Louis Ferraud kjøpt på loppemarked. (Foto: Bildemontasje)

Guide for vintageelskere:
Dette skal du se etter

Å gjøre de gode kuppene handler om kunnskap. Her er ekspertens tips til vintagekuppet i butikken og på nett.

Kjersti Skar Staarvik er vintageekspert og motejournalist i TV 2s moteportal. Hun har gått på loppemarked hver enste helg siden hun var liten jente, og har god trening i å finne de gode vintagekuppene.

– Å gjøre de gode kuppene handler mye om kunnskap og øvelse gjør mester, sier Kjersti, som mener hun etter mange års erfaring vet hva som er ekte varer og ekte kupp.

VIDEO og bilder: Mona Lerches tips til vintageshopping i New York

Vintage, retro eller second-hand?

Mange mener selve navnet vintage har sin opprinnelse i Vingt ans d'age, som er fransk og betyr 20 år gammel. Når vi snakker om vintage mener vi derfor klær av god standard som er eldre enn 20 år. Uttrykk som vintage, retro, second hand og antikk brukes imidlertid litt om hverandre, men som oftest vil retro og second hand betegne klær fra 50-tallet og utover.

– På loppemarkeder vil du kunne finne alt fra antikke plagg til retroklær og kjedeklær, mens du i en vintagebutikk skal kunne finne klær av høy kvalitet, og selvsagt litt høyere priser, sier Kjersti.

VINTAGEKUPP: Her er noen av Kjersti Skar Staarviks egne vintagekupp. F.v.: Vintagekjole fra Stockholm og fra Lanvin, sko fra Christian Louboutin, jeans fra Armani kjøpt på skoleloppemarked i Oslo og vintagekåpe kjøpt på loppemarkedet Porte de Montreuil i Paris.   (Foto: Bildemontasje)
VINTAGEKUPP: Her er noen av Kjersti Skar Staarviks egne vintagekupp. F.v.: Vintagekjole fra Stockholm og fra Lanvin, sko fra Christian Louboutin, jeans fra Armani kjøpt på skoleloppemarked i Oslo og vintagekåpe kjøpt på loppemarkedet Porte de Montreuil i Paris. (Foto: Bildemontasje)

Ta utgangspunkt i din stil

En fantastisk 50-tallskjole, et par råkule platåsko, en vintage slengbukse fra Levis; alt dette er fantastiske kupp hvis det passer til din stil og personlighet.

– Tenk nøye gjennom hva du trenger, hvilke plagg som vil passe deg og hvor mye penger du har tenkt å bruke, før du setter i gang med loppisrunden. Hvis ikke, kan du plutselig ha svidd av flere tusen på en loppissesong, med det resultat at skapene er fulle, mens du fortsatt ikke har noe å ha på deg, sier Kjersti.

Høstens skomote: Sko deg som en mann

Å gjøre de gode kuppene handler mye om kunnskap og øvelse gjør mester.

Sats på kvalitet

Sett av god tid når du skal på skattejakt. Når du skal finne gamle ting er det lurt å gå etter rene og naturlige stoffer som bomull, lin, silke og ull. Dette er stoffer som holder seg best og lengst. Neste steg er å ta en nøye inspeksjon av plagget.

– Se godt etter om kjolen, buksen eller jakken har svetteflekker, hull, rifter eller om de lukter rart. Mange ting går av i vask eller rens, men dessverre ikke alt, sier Kjersti

Kjersti Skar Staarvik er motejournalist i TV 2s moteportal og er en erfaren vintageshopper
Kjersti Skar Staarvik er motejournalist i TV 2s moteportal og er en erfaren vintageshopper

Pass opp for kopier

Hvem drømmer vel ikke om å finne en ekte Chanel, Dior eller Louis Vuitton-veske på loppemarked? Hjertet dunster gjerne litt ekstra hardt når vi graver dypt i haugen av tilbehør og finner en veske med en velkjent logo. Men det er en god idé å se godt over produktet før du kjøper.

– Nedturen blir stor når du kommer hjem, og det viser seg at LV-logoen forsvant inn i en ujevn søm på en veske som mest sannsynlig hadde sitt opphav i Kina og ikke Frankrike. Kjenn og lukt på skinnprodukter, gå over sømmene for å se at de er jevne og hele, sjekk fôr, logoer og se etter serienumre før du finner fram lommeboken, råder Kjersti.

Flere råd om hvordan du gjør loppiskuppet her

Ifølge Kjersti kan løse tråder og knuter på tilfeldige steder være en varsellampe. En veske med et fôr i et billig tekstilmateriale er mest sannsynlig ikke ekte. Og er vesken merket «Made in China» er det neppe et vintagekupp ...

Et skikkelig kupp

Hva er egentlig et skikkelig vintagekupp? Ifølge Kjersti kommer det an på kjøperens stil, hva du er ute etter og hva du forventer å betale. Selv ser hun etter designermerker, og har funnet både Dior, Mulberry og Gucci på loppemarked. Men først og fremst ser Kjersti etter klær hun liker.

– Det er ingen vits å kjøpe plagg som bare kommer til å støve ned inntil du muligens skal selge det på eBay om noen år, designerplagg eller ikke.

Hvor finner vi vintagkuppene?

Klær var mye dyrere i forhold til lønnsnivået tidligere. Folk kjøpte mye færre plagg, og tok godt vare på klærne. Kvaliteten var gjerne en helt annen enn de klærne vi kjøper i billigkjedene i dag. Mange kvalitetsklær fra «gamle dager» havner i bruktbutikker og på loppemarked, og den erfarne vintageshopperen vet hvordan hun finner plaggene.

– På Fretex kan man ofte finne pent brukte vintageplagg, og handler man i butikkene støtter man samtidig en god sak, sier Kjersti, og legger til at også andre kristne organisasjoner kan ha butikker i byen der du bor.

Hun anbefaler også å sjekke loppemarked.info. Der finner du loppemarkeder og garasjesalg som holdes i hele landet.

– Jeg sjekker nettsiden hver eneste uke, og tråler loppemarked hver helg, forteller Kjersti.

Her er guiden til vintage i Göteborg

Det er ingen vits å kjøpe plagg som bare kommer til å støve ned inntil du muligens skal selge det på eBay om noen år.

Vintage på nett

Men gode vintagekupp kan også gjøres fra sofakroken. På nettet kan du få kloa i design og merker som ikke er tilgjengelig i Norge. Da er det lurt å ha i bakhodet at ting ofte kan se finere ut på bilder enn i virkeligheten.

– Gjør god research, sjekk ut renommeet til selger eller nettside, og les nøye gjennom beskrivelsen av plagget, anbefaler Kjersti, og fortsetter:

– Ser du etter vintage designervesker, se til at det ikke noe sted i beskrivelsen av produktet er lurt inn ord som «replica» eller «look alike» med liten skrift, da er det snakk om en kopi.

Se også til at plagget ikke har feil og mangler, som for eksempel manglende knapper. Kjersti forteller at om det er en vintage Chanel-jakke det er snakk om, så kan det bli like kostbart å fremskaffe originale knapper som å kjøpe selve plagget i seg selv. Manglende knapper og merkelapper (den som er i nakken eller på innsiden av brystet på jakken) kan også bidra til å redusere verdien på plagget.

Flere tips, farer og feller om nettshopping her!

Mitt dårligste vintagekjøp

Hva er ditt dårligste vintagekjøp?

– Det dårligste vintagekjøpet må være en ballkjole fra 50-tallet som så – og ser fantastisk ut, men som ved nærmere øyesyn hadde et par flekker jeg ikke hadde sett i «kampens hete» på loppemarkedet. De gikk dessverre ikke bort i rens. Kjolen må derfor sys litt om for at flekkene ikke skal synes, og slike syprosjekter har dessverre, i alle fall for meg, en tendens til å dra ut i tid.

Les også: Her er høstmoten

På loppemarkeder vil du kunne finne alt fra antikke plagg til retroklær og kjedeklær, mens du i en vintagebutikk skal kunne finne klær av høy kvalitet, og selvsagt litt høyere priser.  (Foto: Camilla Blok/TV 2)
På loppemarkeder vil du kunne finne alt fra antikke plagg til retroklær og kjedeklær, mens du i en vintagebutikk skal kunne finne klær av høy kvalitet, og selvsagt litt høyere priser. (Foto: Camilla Blok/TV 2)

Her er Kjersti Skar Staarvik sine tips til vintage på nett:

www.loppemarked.info

Ikke akkurat en nettshoppingside, men en genial planleggingsside når man skal på loppemarked. Her får du en oversikt over arrangementer i hele landet, fra de store skoleloppemarkedene, til de små garasjesalgene. Denne siden sjekker jeg hver fredag i loppemarkedssesongen!

www.ebay.com

Ingen over, ingen ved siden. Her kan man gjøre fantastiske kupp! Selvsagt er det også mulig å være uheldig, så det er lurt å gjøre ordentlig research på forhånd. Finn ut om selgeren har fått gode tilbakemeldinger fra andre kjøpere, og les nøye gjennom beskrivelsen av plagget. Unngå å by på plagg som tydelig har feil og mangler som hull, svetteflekker etc. Dette reduserer verdien på gjenstanden betraktelig.

www.shrimptoncouture.com/

Har fantastiske vintagekjoler som får enhver kvinne til å drømme seg bort! Siden butikken ligger i USA må man huske på at det tilkommer en del ekstrautgifter, som toll og moms. I denne butikken selger de også rekonstruerte vintagekjoler, som kan være et alternativ for dem som synes det er litt ekkelt å bruke andres klær.

www.rustyzipper.com

Dette er stedet for deg som elsker retro generelt og 60, 70 og 80-tallet spesielt. Crazy mønstre, søte kjoler, denim og slengbukser er bare noe av det du kan boltre deg i. All righte priser er det også, men husk på kostnader som kommer i tillegg når du bestiller fra utlandet.

www.vintageluxury.no

Her kan du finne designskatter fra Chanel, Dior, Balmain, Valentino og alle de andre store motehusene. Selv har jeg sikret meg fantastiske Chanel-sko fra denne norske nettbutikken. Ved å handle fra Norge slipper du også de fordyrende ekstrautgiftene, og slipper å tenke på 200-kronersgrensen.

Se Mona Lerches tips til vintageshopping i New York her:

ELSKER NEW YORK: En av Mona Lerches favorittbutikker er Pinky Otty i Brooklyn, New York. Her finner hun nye kjoler i vintage-stil laget av en japansk designer. 
 (Foto: Camilla Blok/TV 2)
ELSKER NEW YORK: En av Mona Lerches favorittbutikker er Pinky Otty i Brooklyn, New York. Her finner hun nye kjoler i vintage-stil laget av en japansk designer. (Foto: Camilla Blok/TV 2)

VIDEO og bilder: Mona Lerche elsker New York