lovemontasje
lovemontasje

Sjekketipsene til en het høst

Nettdating, speeddating eller en flørt på jobben? Her finner du kjærligheten.

Stadig flere nordmenn er single og ifølge Statistisk sentralbyrå har det vært en jevn økning av personer som bor alene i Norge de siste årene.

– Det er en jevn fordeling av menn og kvinner som bor alene. Den høyeste andelen enpersonhusholdninger finner vi i Oslo hvor 28 prosent bor alene, forklarer Kirsten Dybedal i SSB.

Men ønsker du å finne kjærligheten før høsten setter inn finnes det flere metoder du kan ta i bruk, fra speeddating til en god gammeldags bytur.

Har du en god sjekkehistorie eller sjekkereplikk? Fortell den nederst i saken!

Her er noen av lesernes «sjekke-favoritter»

Speed-dating

– Alle vi har pratet med syntes speeddating er helt fenomenalt. Man treffer likesinnede og får fire minutter med hver person. Det er veldig intensivt og man kommer tett innpå hverandre, sier Rune Martinsen i Speeddate Star.

Rune og datteren Bente arrangerer singeltreff der hvert par får fire minutter sammen før mannen beveger seg videre til neste kvinne. I løpet av en kveld har man fire minutter med flere potensielle partnere. Alle deltakere har et deltakernummer og hvis to personer krysser av hverandres nummer sørger Rune og Bente for at kontaktinformasjonen formidles til de to.

Speed dating er en form for hurtigsjekking der en gruppe blir sittende ved et bord mens den andre roterer. Hver date varer kun fire minutter. Bildet er tatt under et arrangement der franske rugby spillere møtte sine beundrere.  (Foto: Pierre Verdy )
Speed dating er en form for hurtigsjekking der en gruppe blir sittende ved et bord mens den andre roterer. Hver date varer kun fire minutter. Bildet er tatt under et arrangement der franske rugby spillere møtte sine beundrere. (Foto: Pierre Verdy )

Les også: Nordmenn på sextoppen i Norden

Flest kvinner

– På forrige treff var det 48 % som hadde krysset av på hverandres nummer. Det kan nok være at noen av disse parene traff den store kjærligheten, sier Rune.

De fleste deltakerne på speeddating-treffene er mellom 29–35 år.

– Jo eldre man blir, jo færre er det som melder seg på. Vi hadde en dame som var 66 som meldte seg på, men hun trakk seg fordi hun trodde hun ville bli alene der. Men det kom jo andre i den alderen. Som regel er det flest kvinner som melder seg på. Jeg vet ikke hvorfor mennene ikke kommer jeg, men hvis det fortsetter sånn kommer vi til å måtte si stopp for mange av kvinnene slik at vi kan fordele parene noenlunde likt, forteller speeddating-arrangøren.

Hittil har treffene kun blitt arrangert i Oslo, men Rune har fått henvendelser fra hele landet og ønsker å utvide til andre byer.

Les også: Sjekkeekspertens råd: – La mannen ta føringen!

Dating på nett

– Viktigste grunnen til at folk dater på nett er at det funker. Det er mange som treffer en partner der. Det er en veldig effektiv form for dating fordi man kan se etter akkurat de kriteriene man ønsker i en partner, sier markedsdirektør i Norden for Match.com, Hanna Bergholm.

Match.com er en av flere populære datingsider på nettet der single kan møte likesinnede.

Hanna Bergholm er markedsdirektør i Norden for Match.com, et av Norges største dating nettsteder.
Hanna Bergholm er markedsdirektør i Norden for Match.com, et av Norges største dating nettsteder.
– Nettdating fungerer bedre enn andre steder, fordi alle single er samlet på ett sted. På skolen eller arbeidsplassen vet man jo aldri om folk er single eller hva de er interessert i, sier Bergholm.

En undersøkelse utført av TNS på oppdrag fra Match.com viser at 46 personer treffer sin partner på nettstedet hver dag. Undersøkelsen viser også at nettdating er den mest vanlige måten å treffes på blant nordmenn. Den nest største andelen av norske par sier de har truffet sin partner gjennom venner og bekjente.

Men mange er kritiske til nettdating fordi det er mulig å gjemme seg bak en falsk profil. Bergholms råd er å møtes på et offentlig sted første gang man møtes.

– Da er det også viktig at man ser an om personen er alright og at man er sikker på at man ønsker å ta det ett skritt videre, anbefaler markedsdirektøren.

Les også: Jeg har alltid sex på første date

Dating på jobben

Jobben er det stedet mange av oss tilbringer store deler av vår hverdag. Arbeidsplassen har derfor blitt en stor arena for sjekking og flørting.

– Arbeidsplassen er et bedre sted for sjekking enn en klubb. Der ser man folk og hører hva de sier og man gjør fornuftige ting sammen. Man viser seg selv fra en spennende side og det er mye salg involvert underveis, sier professor i sosiologi, Hans Christian Sørhaug.

Jobben har blitt en stor sjekkearena. En av grunnene er at det moderne arbeidslivet stadig blir mer og mer personlig.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Jobben har blitt en stor sjekkearena. En av grunnene er at det moderne arbeidslivet stadig blir mer og mer personlig. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Sørhaug mener det moderne arbeidsstedet er forførende fordi jobben har blitt kunnskapsintensiv og mer personlig enn tidligere. Allikevel mener han det er grunn til å trå forsiktig.

– Enkelte firmaer vil ikke ha kjærester i samme avdelinger eller selskap. Særlig hvis det skjærer seg kan dette bli komplisert.

– Men når du presenterer deg selv fra beste side hele tiden er det ikke rart at folk blir interesserte, legger professoren til.

Les også: Småbarnsforeldre i sexklemma: – Se porno!

En god, gammeldags bytur

Har du prøvd alle alternativene ovenfor og likevel ikke funnet en ny flørt kan siste utvei være en god, gammeldags tur på byen.

Bente Træen, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, har forsket på sjekking og har gode tips å gi de mest rustne sjekkerne.

– Menn og kvinner setter ofte pris på de samme tingene. Det første som skjer når man sjekker opp noen ute på byen er jo at man finner den andre personen attraktiv. Men det er også veldig viktig med glimt i øyet, humor, at man ler mye og bekrefter signalene man får fra den andre personen, forteller Træen.

Les også: Hvordan snakke med tenåringer om sex: – Sex er et feigt og fantasiløst ord

Træen mener at sjekking er nesten som en oppskrift.

Bente Træen har forsket på skjekking og mener det kan oppleves  dramatisk å sjekke opp noen på byen.
Bente Træen har forsket på skjekking og mener det kan oppleves dramatisk å sjekke opp noen på byen.
– Først legger man merke til det visuelle. Så begynner man å markere at man er interessert ved å bruke blikket. Da holder man gjerne blikket litt lenger enn normalt. Etter man har gjort det tre ganger vet den andre at man er interessert. Så handler det videre om å bekrefte hverandre og de signalene man sender, forteller Træen til God morgen Norge.

Roller mellom menn og kvinner

Når man sjekker handler det ofte om typiske roller mellom menn og kvinner.

– Det mest typiske er at han skal ta initiativ og at hun skal bekrefte. Hvis han ikke tar initiativ prøver hun å bli oppdaget ved å for eksempel kjøpe en drink rett ved der han står. Da tar hun gjerne på seg mannens rolle ved å ta initiativet og han har kanskje ikke forstått at hun allerede har prøvd å markere seg en stund.

Les også: Einar Gelius: – Det er bare i Norge man ikke kan diskutere sex og religion

Sjekking er dramatisk

Træen mener det finnes universelle regler som gjelder uavhengig av seksuell legning.

– Humor gjør sjekkingen lettere. Folk som bruker humor er morsomme å være sammen med og det er noe både kvinner og menn liker. Vi er avhengig av å ha det gøy med den andre personen. Blir det kjedelig blir man også uinteressert, sier sjekkeeksperten.

– Sjekking er potensielt veldig alvorlig. Det er hele ens egen person som står til valg. Sjekker man på nettet velger man selv hvordan man vil framstå. Så sjekking kan godt føles litt dramatisk, avslutter Træen.

Her er sjekkereplikkene du bør holde deg unna!

Har du en god sjekkehistorie eller sjekkereplikk? Fortell oss om den nederst i saken!