leker2 (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
leker2 (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Smugles inn i landet: Disse lekene er farlige for barna dine

Har løse deler, giftig plast og koster absolutt ingenting å produsere.

På Tollvesenets lager for beslaglagte varer er det enorme mengder beslaglagte leker. Disse lekene har generelt dårlig kvalitet, ifølge Per Olav Sønju, seniorrådgiver i Tollvesenet.

Det er forskjellige grunner til at disse lekene er beslaglagt.

– Det kan være det mangler godkjenning for det europeiske markedet, og vi vet erfaringsmessig at mange av disse lekene kan inneholde blyholdig maling, det kan være deler som detter av og leker som avgir altfor høy lyd, sier Sønju og plasserer en leketelefon med pipelyd inntil øret på TV 2 hjelper degs journalist.

Ja, det er for høyt.Artikkelen fortsetter under bildet.

leker (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
leker (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)


Les også: Tar inn falske felger i deler for å lure deg

Markeder, lagersalg og butikk

Disse lekene selges på markeder, på lagersalg og i butikker, men det skal litt til å få disse inn i de store kjedene.

– Det å sende farlige leker ut på markedet til barna våre er det ingen som vil. Vi synes det er viktig å holde dette tilbake, sier Sønju.

Les også: Farlig sverd med drittkvalitet avslørt på direkten

Sammenligner lekene med søppel

Et tilsyn DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har gjennomført viser at de som selger leker på markeder og messer gjennomgående har liten eller ingen kunnskap om kravene til merking og sikkerhet.

DSB kan legge ned salgsforbud, men mange av selgerne har ikke fast utsalgssted, og tar med seg varene sine videre til neste markedsplass.

Forbrukerne oppfordres til å være kritiske og bevisste når de handler til små barn.

– Noe av det som selges har så dårlig kvalitet at det kan nesten karakteriseres som søppel. Ved å kjenne og se på lekene kan man få et godt inntrykk av om små deler kan løsne og av kvaliteten generelt. Dessuten bør man sjekke at leken er CE-merket og at det følger med bruks- og sikkerhetsanvisning på norsk, sier avdelingsleder Bente Tornsjø til DSB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Les også: Siri fra Oslo solgte Mari falsk Chanel til 4500 kr

leker3 (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
leker3 (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Etterligner Hello Kitty og Disney

Noen av lekene er stoppet fordi de mangler godkjenning for det europeiske markedet. En del av lekene er hovedsakelig stoppet fordi de er etterligninger av kjente merker. Blant annet Disney, Spiderman med flere.

– Det er dessverre en del rettighetshavere som ikke har en stor interesse av å gå videre med disse sakene, men så lenge vi anser det som farlige leker kan vi holde dem tilbake for å utøve samfunnsbeskytterrollen vår, sier Sønju i Tollvesenet.

Les også: Ole Brumm-leke smeltet i hendene på Robin (2)

Heliumballonger stoppes

Blant beslaglagte varer er det også noen kasser med heliumballonger, uten helium vel og merke. Disse selges videre til barn på 17. mai med stor avanse.

Les også: Isas (2) mobillek kostet mamma dyrt

– Vi stopper bare de ballongene som har et kjent produkt kopiert, det kan være både Disney og Hello Kitty. Disse posene er ikke kostbare greier akkurat, de skal bare fylles med lettere luft. De er ikke akkurat billige å kjøpe, sier Sønju.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter