Hans Erik Dyvik Husby i «Idol»
Hans Erik Dyvik Husby i «Idol»

– Jeg mistet helt lysten til å være snill

Hans Erik Dyvik Husby hadde planer om å være verdens kuleste «Idol»-dommer. Det var før han møtte deltakerne.

Sammen med Marion Ravn, Bertine Zetlitz og Gunnar Greve skal tidligere Turboneger-vokalist Hans Erik Dyvik Husby dømme håpefulle sangere i jakten på Norges neste superstjerne. Det har ikke alltid vært en dans på roser, forteller Dyvik Husby om innspillingen av programmet som har sendestart om fem dager.

Se en eksklusiv smakebit fra «Idol»-innspillingen ovenfor!

– Noen var så provoserende dårlige

Dyvik Husby, også kjent som Hank von Helvete, har tidligere levd et rockeliv som til tider har inkludert fyrverkeri i rumpa. I «Idol» hadde han planer om å være en rolig og snill dommer. Men slik gikk det ikke.

– Jeg skulle være verdens kuleste dommer og virkelig ikke sende noen lei seg hjem. Men det kom litt uforberedt på meg at det skulle komme noen som var så provoserende dårlige at jeg mistet helt lysten til å være snill. Da opplevde jeg en helt ny menneskelig side ved meg selv, at jeg kan være ganske brutal, som jeg var i tidligere tider. Hank von Helvete våknet litt igjen, det beistet der.

Les også: – Jeg ville driti meg loddrett ut

– Gir beskjed hvis det er noe de ikke liker

Heldigvis for Dyvik Husby og de andre dommerne var det ikke alle som var provoserende dårlige.

– Det jeg husker best fra innspillingen er noen av de som jeg håper kommer helt fram til finalen, og som virkelig har rørt meg ordentlig dypt. jeg er nesten forstyrret av at de finnes, så flotte kids er de. De har så vakre stemmer og så mye sjel. Jeg blir veldig, veldig engasjert i de, de er helt fantastiske!

Se bildene: En av disse kan bli Norges nye superstjerne

En av de som har sett flest av de innspilte auditionrundene er pressekontakt for «Idol», Bjarne Laastad. Han er tror også det blir mye talent på skjermen i høst.

– Seerne kan forvente seg vanvittig flotte, flinke og dyktige deltakere. Det har vi blitt veldig imponert over, at det fremdeles er så mange som jeg tror vil imponere seerne hjemme. De kan også forvente et dommerpanel som er utrolig engasjert. De er varme, men gir absolutt beskjed hvis det er noe de ikke liker, sier Laastad.

«Idol» som et mikrokosmos

Dyvik Husby er altså en av disse som ikke er redd for å gi beskjed. Han mener det skal være rom for alle typer engasjement i talentprogrammet, som han forklarer på sin helt særegne måte:

– «Idol»-bobla er en liten boble, men den kan alle delta og engasjere seg i. Man kan hate, man kan elske, men til syvende og sist er det et spill. Det handler om TV. Og det handler om eventyr. Og det er et sted der man kan gråte og være rørt, le og hoppe og danse, kjefte og smelle, være knust og være sterk. Det blir et mikrokosmos. Planeten vår illustrert i en talentkonkurranse. Jeg ser veldig kosmisk på det hele.

Les også: Ble meldt på «Idol» av kjæresten

– Vi er ganske rare

Har man sett eller lest et intervju med Dyvik Husby tidligere har man nok fått med seg at dette er en metaforenes mann som det nærmest er umulig å forutsi hva kommer til å si. Men hvor kommer alt fra?

– Det kommer fra... Hehe. Det er vel sånn jeg tenker. Jeg har dette rare universet mitt. Men jeg liker å la en metafor beskrive noe. Av og til kan jeg selvfølgelig være veldig direkte og rett frem hvis det trengs. Men jeg synes det skal være lov å gå litt ut av det fysiske og gå litt spirituelt til verks og se åndelig på det. Alle vi mennesker har store universer og rare tanker vi kanskje ikke har lyst til å dele fordi vi synes det er flaut eller rart. Men alle har det sånn. Og så tenker jeg at «jaja, jeg kan iallefall prøve å kommunisere det» så det kanskje blir lettere for andre å fortelle at de også er ganske rare. For vi er ganske rare, vi mennesker. Jeg vet ikke om du har merket det?

Du kan få med deg hvordan Dyvik Husby gjør det som «Idol»-dommer i premieren 30. august. Les flere nyheter om «Idol» på programmets nettsider.