På under ett år Rune Stenseth gått ned 52 kilo, og nå er han klar for 9 mil på sykkelsetet over fjellet.  (Foto: Privat/God morgen Norge)
På under ett år Rune Stenseth gått ned 52 kilo, og nå er han klar for 9 mil på sykkelsetet over fjellet. (Foto: Privat/God morgen Norge)

For ti måneder siden veide Rune Stenseth 162 kg, i helgen syklet han Birken

– Sett deg hårete mål så kommer du langt.

Rune Stenseth veide 162 kg og stod i kø for slankeoperasjon. Han hadde typiske symptomer på diabetes 2, farefullt høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Det var ingen tvil om at helsa var i ferd med å svikte. På det meste veide han 174 kg.

– For et år siden var det et slit å gå opp en trapp eller reise meg fra en stol, men det meste sitter mellom øra, sier Rune Stenseth til God morgen Norge.

På under ett år har han gått ned 52 kilo, og nå er han klar for 9 mil på sykkelsetet over fjellet.

Men vær forsiktig: Ekspert advarer mot konkurranseinstinktet i Birkenrittet

Rune Stenseth (Foto: Rune Hagen)
Rune Stenseth (Foto: Rune Hagen)

Endret livsstil

Rune bestemte seg for å ta tak i livet. Han ble satt på diabetesmedisin, la om kostholdet og begynte å trene.

– Er jo litt imponert selv da, men det har kostet. Jeg begynte med korte gåturer og sykling. Det var tungt i starten, sier Rune Stenseth til God morgen Norge.

Men livet er blitt lettere på alle måter. Nå gruer han seg ikke for trapper eller motbakker. Buksene har blitt 30 cm mindre.

Les også: Spis deg frisk med blåbær

Les også: Mindre stress og mer struktur: Slik får du en mer effektiv hverdag

Gira på trening

Rune Stenseth er ute på sykkel minst fem dager i uka. Av og til to økter om dagen. I tillegg svømmer han, og om vinteren er det ski som gjelder.

– Nå hiver jeg meg på sykkelen til møter på ettermiddagen. Jeg filosoferer og tenker på sykkelsetet, sier Rune Stenseth.

Da legen ringte Rune Stenseth og fortalte at det var klart for slankeoperasjon hadde han allerede gått ned så mye i vekt at han takket nei. Da ble det stille i den andre enden, forteller Rune.

Forfatteren bak boka «Feit»: – Jeg frykter daglig å bli tjukk igjen

Kristian Fjellanger: – Nå har GliseKari nådd ei grense

Birken som mål

Å mestre sin egen kropp gir god selvfølelse, og Rune Stenseth satte seg et mål

– Når jeg har greid å ta av meg en tredje del av vekten min helt på egen hånd med kosthold og trening, da må jeg greie en tur over fjellet til Lillehammer.

Dette har vært motivasjonen i hele sommer, sier Rune Stenseth.

Lørdag syklet han det store sykkelrittet Birken, sammen med 18 000 andre syklister.

– Akkurat nå gruer jeg mest til været. Målet er å komme over fjellet før det stenger, sa Rune Stenseth til God morgen norge før helgen.

Plaskregn under Birken. Les værmeldingen her!

Slik blir du stjerne på dansegulvet.

Hårete mål er bra

Terje M. Halvorsen er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering og leder, Norsk idrettsmedisinsk forening. Han mener alle burde sette seg mål som dette.

– Rune har satt seg et mål, og han er i ferd med å gjennomføre det. Det viser at det er mulig å forandre sin egen situasjon. Ikke minst er det veldig inspirerende for andre, sier Halvorsen til God morgen Norge.

– Det er utrolig viktig å sette seg mål. Hvis du ikke setter dem vil du aldri nå dem, og du MÅ strekke deg lenger enn du tror du klarer. Hårete mål er bra. Enten det er et mål om å oppnå best mulig resultater eller bare å gjennomføre.

Les mer fra halvorsen her: – Sett deg hårete mål så kommer du langt