Bestevenninnene i «Sex og singleliv», stiller alltid opp for hverandre. Veninnene går gjerne foran alt annet.  (Foto: New Line Cinema)
Bestevenninnene i «Sex og singleliv», stiller alltid opp for hverandre. Veninnene går gjerne foran alt annet. (Foto: New Line Cinema)

Sytete venninner er energityver

– Jeg har kvinner i terapi som er offer for energityver, forteller terapeut Dora Thorhallsdottir .

Venninner er godt for vår psykiske helse. Men ikke alle vennskap er verdt å bevare for enhver pris.

Dora Thorhallsdottir jobber som relasjonsterapeut og forteller at hun innimellom har kvinner i terapirommet som er utslitte av sytete venninner.

– Flinke jenter føler ofte sosialt ansvar, og kan ta på seg altfor mye ansvar dersom de har en sytete venninne i offerrollen, hevder Thorhallsdottir .

Les også om venninneneIngrid Lorentzen og Stine Østvold: – Dette er like stort som at Bergman skulle dukke opp Nationaltheatret

En energityv

Mennesker som er i en offerrolle og som kanskje synes at alle andre er grunnen til deres tunge hverdag, kan stjele mye av en venninnes energi.

– De forteller ofte om det ene problemet etter det andre som de ikke tar ansvar for, og plutselig har du en haug av problemer i fanget som ikke er dine. Og da blir det du som må «løse» opp i problemene for venninnen, forklarer hun.

Et tips er rett og slett å gi ansvaret tilbake.

– Sier en venninnene at hun for eksempel har problemer med mannen sin, kan du svare; ok, hva har du tenkt å gjøre med det? kast problemet tilbake så venninnen må tenke gjennom det selv, tipser Thorhallsdottir .

– Ikke la Facebook kontrollere livet ditt! Les mer her!

– Bruk venninnene dine bevisst

Relasjonsterapeuten råder kvinner til å være mer bevisste på hvordan de omgås sine venninner.

– Jeg er jeg helt bevisst på hva jeg gjør sammen med mine ulike venninner. Noen bruker jeg til å feste med, andre til å prate med, også har jeg noen få all-round-venninner som jeg kan gjøre alt med.

Det er viktig å ha en venninne. Det er en du kan stole på og si alt til, svarte jentene TV 2 snakket med.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Se hva venninnene vi snakket med svarte:

544641

Les også: Kvinner er mer utro enn menn

Skal du fortelle hemmeligheter?

– Jeg vet det er mange menn som er frustrerte, for de vet ikke hvor mye kona eller kjæresten forteller til venninnene av private ting, sier Thorhallsdottir .

Hvor går grensen?

– Hvis du forteller noe om partneren din, som er privat, så tror jeg det ligger noe i oss som gjør at vi merker at vi tipper over. Hvis du begynner å fortelle noe om sexlivet for eksempel, som du tenker hadde vært litt kjipt at mannen din fortalte til en kompis, da skal du ikke fortelle om det. det er en liten huskeregel, sier terapeuten.

Vi har alle opplevd at en fortrolig samtale har blitt fortalt videre, og kanskje har du selv fortalt noe videre som du har lovet å ikke si.

– Før du forteller noe fortrolig videre, bør du tenke over hva konsekvensene blir. Er det risiko for at vennskapet ryker, hvis venninnen din får vite at du har fortalt noe fortrolig videre eller ikke?, som er målestokken, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Er det gutter eller jenter som er flinkest til å holde på hemmeligheter? Se hva folk svarte i videovinduet:

544642

Alexander Rybak og Didrik Solli-Tangen – Nå er det tid for vennskap igjen.

Å gjøre det slutt med en venninne

Kan man egentlig gjøre det slutt med en venninne? Hvis noe konkret har skjedd bør du i hvert fall si fra, anbefaler terapeuten.

– Si fra hvis du synes det er vanskelig å fortsette vennskapet. Men de fleste fader nok vennskapet ut, hvis de merker at de vil ut av det.

– Ofte vil begge parter ut og da sklir venninnene naturlig fra hverandre, sier hun.

Kan man «gjøre det slutt» med en venninne? Se hva venninnene vi snakket med mener om det:

544640