Sjøen er kaldere nå og derfor er dette høysesong for skalldyr. Hvitvin er den perfekte drikken til skalldyrene.  (Foto: Illustrasjonsfoto/Montasje)
Sjøen er kaldere nå og derfor er dette høysesong for skalldyr. Hvitvin er den perfekte drikken til skalldyrene. (Foto: Illustrasjonsfoto/Montasje)
Hvilken vin bør du velge til skalldyr? (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hvilken vin bør du velge til skalldyr? (Foto: Illustrasjonsfoto)

De beste vinene til skalldyr

Vinekspert Christer Berens anbefaler hvitvin til krabbe, sjøkreps og hummer.

Nå er det skalldyrsesong og hadde det ikke vært deilig med et skikkelig skalldyrmåltid med den perfekte vinen til?

Slik får du en fristende piknikkurv

Hvilken vin bør du velge til skalldyr? (Foto: TV 2)
Hvilken vin bør du velge til skalldyr? (Foto: TV 2)

Alsacevin til reker, blåskjell og sjøkreps

– I dag vil jeg anbefale en enkel og sjarmerende vin fra Alsace, en Gentil Hugel, sier God morgen Norges vinekspert Christer Berens.

Vanligvis lager man vin i Alsace på bare én drue, men i denne vinen finner man en miks av flere druer.

Likevel er dette en harmonisk enkel og god vin til reker, blåskjell og sjøkreps. Denne er ganske mild i smaken og god å like, sier Berens.

Lurer du på hvordan du tilbreder skalldyrmat? HER får du oppskriftene og tipsene fra Wenche Andersen.

Burgund til hummer

I Burgund lages noen av verdens mest eksklusive hvitviner og de lages alltid på druen Chardonnay. Men det betyr ikke at alle vinene herfra er dyre. I den sørlige delen av Burgund ligger et område som heter Mâcon.

– Denne burgunderen koster 133 kr og passer fint til hummer, opplyser vineksperten.

Mange kjenner jo til Chablisvinene fra den nordlige delen av Burgund, men det finnes altså gode alternativer til Chablis. Disse passer bra til skalldyr.

– Skal man godte seg med en hummer, er en hvit burgundvin en klassiker, sier Berens.

– Hummer er rikere på smak enn sjøkreps og da vil man gjerne ha en fyldigere vin, legger han til.

Les også: Christer Berens vintips til pikniken

Østerrisk vin til krabbe

Krabbe er det skalldyret som er vanskeligst å finne vin til. Noen drikker jo også øl til krabbe.

– Men Grüner Weltliner er er en veldig spennende vin fra Østerrike, laget på landets egen druesort. Dette er en helt spesiell vin, forklarer Berens

– Men jeg er ganske sikker på at dette er en vin som veldig mange vil like til krabbe, smiler han.

Grüner Weltliner koster 159,90 kr og vel verdt sin pris. Men vær obs på at dette er en vin fra bestillingsutvalget. Likevel er det ikke vanskelig å bestille vinen og du har den levert etter ca en uke.

Dagens vintips.  (Foto: TV 2)
Dagens vintips. (Foto: TV 2)
TV 2s vinekspert Christer Berens (Foto: TV 2)
TV 2s vinekspert Christer Berens (Foto: TV 2)

Temperatur

Til kald mat bør vinen holde ca 7-8 grader.

Til varme matretter bør den være litt varmere, ca 10 grader.

Les mer om roséviner i sommervarmen her

Rødvin, hvitvin og dessertvin fra Sør-Afrika

Vin til hummer? Eller krabbe. Se Christer Berens tips under. (Foto: Illustrasjionsfoto)
Vin til hummer? Eller krabbe. Se Christer Berens tips under. (Foto: Illustrasjionsfoto)

Christer Berens og TV 2s vintips:

Gentil Hugel. Alsace, Frankrike. Varenr 34533. Kr 124,90

Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse. Burgund, Frankrike. Varenr 90999. Kr 133,40

Proidl Senftenberger Grüner Veltliner. Kremstal, Østerrike. Varenr 58385. Kr 159,90 (Bestillingsutvalget)

Les også: Vin for de kongelige

Få Christers vintips på mobilen

SMS: Send VIN til 1984 (5 kr).