JAKTER PÅ ULOVLIG FANGST: TV 2 var med Fiskeridirektoratet ut for å se etter ulovlig fiske av den utryddingstruede hummeren.  (Foto: TV 2)
JAKTER PÅ ULOVLIG FANGST: TV 2 var med Fiskeridirektoratet ut for å se etter ulovlig fiske av den utryddingstruede hummeren. (Foto: TV 2)

Slik jukser de på hummerfiske

Det er kommet inn 574 anmeldelser på ulovlig hummerfiske i løpet av sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 er med Fiskeridirektoratet ut for å se etter ulovlig fiske av den utryddingstruede hummeren.

– På sommerstid så er det mange ulovlige teiner, vi får nesten problemer med å få plass i båten. Det skyldes noe uvitenhet, men vi tror det er mest bevisst ulovlig fiske om sommeren, sier Svein Hadland, inspektør ved Fiskeridirektoratet Region Sør.

I løpet av sommeren er det levert inn 574 anmeldelser på ulovlig hummerfiske og det er beslaglagt 814 teiner.

Les også: Gjekk til storaksjon mot ulovlig hummerfiske

– Ikke samme moral som før

– Det er en ny generasjon som har kommet til som ikke har den samme moralen som før. Jeg tror folk har et annet forhold til lover og regler på sjøen nå, fortsetter Hadland.

Han forklarer at det er enkelt og billig å kjøpe ulovlige teiner og sette dem ut.

– Folk går innom Europris og kjøper seg en billig teine som ikke er merket eller har riktig fluktåpning. Da vet de at sjansen for å få hummer er stor og sjansen for å bli tatt liten, sier inspektøren.

Fant ulovlig fisking ved Egersund

– Her er det mye ulovlig, sier inspektør Oddvar Gabrielsen i Fiskeridirektoratet Region Sør, som også er med ut for å sjekke hummerfiske og viser fram en teine som er snurpet igjen i fluktåpningen.

På en kort tur ut i Egersunds skjærgård finner man nok et lovbrudd. Det er pålagt å merke teinene – i tillegg skal fluktåpningene være av en viss størrelse.

– Dette er en umerket teine uten fluktåpning. De har bundet den opprinnelige åpningen sammen, sier Gabrielsen og viser åpningen som er snurpet igjen.

Inne i teinen ligger det rundt 25 krabber.

Bot på opptil 10 000 kroner

– Dette er veldig bevisst, det er det ingen tvil om. Når de shopper sammen fluktåpning, så kan det tyde på at det er hummerfiske de driver med, mener Gabrielsen.

– Det er trist at holdningen er sånn at de bryr seg så lite, sier Hadland.

Fra 1. oktober kan man fiske hummer fritt i to måneder – hvis man merker teinene ordentlig og har riktig fluktåpning. Før det risikerer man en bot på opp til 10 000 kroner.

– Det kan bli en dyr hummer?

Ja, da er det billigere å kjøpe han, svarer Hadland.

Les også: Norsk gründer starter oppdrett av hummer