Balaji Rao og Venkatesh Rao eier Blackburn. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Balaji Rao og Venkatesh Rao eier Blackburn. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

Fra smak av fugl til råtten kylling

Lurer du på hvorfor Blackburn kun har vunnet fire av sine tjue kamper i 2011, eller hvorfor klubben ser ut til å være i fritt fall? Les videre. Du kommer knapt til å tro det.

Jack Walker, født og oppvokst i Blackburn, bygget seg opp en anseelig formue. Mye av den formuen brukte han på sitt lokale fotballag. Han tok full kontroll over klubben i 1991. Da endte klubben på nedre halvdel av dagens League Championship. Fire år senere hadde Walkers investeringer betalt seg i form av seier i Premier League 1994/95-sesongen.

Mannen var så populær at han fortsatt bare går under navnet ”Uncle Jack” i fødebyen. Han tapte kampen mot kreften den 17. august 2000, men forsikret supporterne før sin død om at han hadde sikret klubben og den framtid gjennom ”Walkers Trust”.

Likevel ble klubben lagt ut for salg for tre, fire år siden. Walkers Trust, som solgte klubben, ønsket å finne den eieren som var best egnet og som ville ta klubben et steg videre i tillegg til å opprettholde de tradisjonene Rovers hadde.

Derfor hadde Rovers vært for salg i to-tre år da de den 19.november 2010 ble kjøpt opp av Venkys Group. Den indiske fjørfe-giganten var nok ukjent for de aller fleste da de ble lansert som nye eiere av Blackburn Rovers.

Blackburn-kjenner, og skribent i supporterbladet ”Uncle Jack’s”, Eirik Aase, skal prøve å forklare hva som har skjedd i perioden fra november 2010 frem til i dag

November 2010: Rovers blir kjøpt opp av Venky’s. Venky’s bruker Jerome Anderson og SEM/Kentaro som rådgivere under oppkjøpsprosessen.

Grunnen til at det hadde gått så lang tid før Rovers ble kjøpt opp var mye fordi Walkers Trust, som solgte klubben, ønsket å finne den eieren som var best egnet, og som ville ta klubben et steg videre i tillegg til å opprettholde de tradisjonene Rovers hadde.

I etterkant av salget uttalte Paul Egerton-Vernon, styreformann i Walkers Trust, følgende;

- We have been impressed with their enthusiasm and their plans and ideas for investment as well as their wish to preserve the legacy of Jack Walker.

- Da er det ganske merkelig at Venkys i flere intervjuer i etterkant ikke virker som om de en gang vet hva fotball er, i tillegg til å ikke komme med noe positive planer og ideer for investeringer i klubben. Det eneste man hørte fra Venky's etter oppkjøpet var at Big Sam satt trygt i managerstolen, forteller Aase.

I bakgrunnen av transaksjonen lurte nemlig den ikke ukjente agenten Jerome Anderson. Han er en av de fremste agentene innen fotball på balløya, og gjennom firmaet hans Sport, Entertainment and Media Group (SEM) representerer han haugevis med både fotballspillere og trenere. Han var også innblandet i John Obi Mikel-sagaen. SEM innledet i 2009 et partnerskap med sveitsiske Kentaro, som er blant de største i verden på blant annet TV-rettigheter.

- Grunnen til at Egerton-Vernon var sikker på at han hadde solgt Rovers til trygge og gode hender, var fordi han rett og slett må ha blitt lurt av Anderson. Venky’s var nemlig et perfekt offer for Anderson. Venky’s var veldig interessert i å kjøpe en Premier League-klubb på grunn av den yngste av søsknene Rao, Balaji Raos interesse for fotball. Det er den samme Balaji Rao som står bak Ronaldinho og Beckham-idiotien. Slik som jeg har oppfattet det, har Anderson ”solgt” Rovers til Venky's som en klubb som enkelt kan komme til Champions League, i tillegg til at han ikke har nevnt noe om at det ikke er lett å hente inn stjernenavn til klubben. Mange har spøkt med det faktum at Venky's har trodd at det ikke har gått an å rykke ned, noe jeg ikke tror medfører riktighet. Jeg tror heller ut ifra slik jeg har hørt, at Anderson aldri har nevnt nedrykk som en mulighet, fordi han kun har snakket om Champions League og lignende, forklarer Eirik Aase.

- Gjennom å få Venky's til å kjøpe Rovers, visste Anderson at han hadde eiere som ikke helt forsto seg på fotball, og dermed ville kunne trekke i trådene selv i klubben, og det er der galskapen starter, mener han.

Anderson var også sterkt delaktig som rådgiver da thailandske Thaksin Shinawatra kjøpte Manchester City, og han skal etter sigende ha mottatt mellom £5 millioner og £7 millioner i honorar for åtte spilleroverganger i ukene etter overtakelsen.

Sir Alex Ferguson uttalte seg allerede i desember i fjor, etter sparkingen av Sam Allardyce, om Jerome Andersons rolle i Blackburn.

- Problemet i Blackburn er at en agent er involvert og styrer klubbens fremtid. Jerome Anderson er ikke engang kvalifisert til å pille seg i nesen. Det er uforståelig og en alvorlig trussel for fotballen, sa United-manageren til The Telegraph.

Jerome Anderson (Foto: Olav Olsen/Scanpix)
Jerome Anderson (Foto: Olav Olsen/Scanpix)
Desember 2010: Venkys sparker Big Sam og erstatter han midlertidig med Steve Kean. Kean blir representert av Jerome Anderson.

Kort tid etter oppkjøpet gikk det rykter om at Rovers kom til å sparke Sam Allardyce. Men styrelederen i Venkys, Mrs. Anuradha Desai, sa klart fra at Big Sam satt trygt, og at de ikke hadde noen planer om å sparke ham.

- Derfor var sjokket stort da Big Sam den 13.desember fikk sparken selv om laget lå på en 13.plass på tabellen, og alt for så vidt gikk slik det skulle, sier Eirik Aase.

- Det var noen supportere som hadde klaget på Allardyce for spillestilen, og de var ganske tilfredse med sparkingen. Men for dem som faktisk så hvilken fantastisk jobb Allardyce hadde gjort i Rovers, gjorde det vondt. Vi snakker faktisk om en manager som først reddet Rovers fra et sikkert nedrykk etter at Paul Ince. For så å følge opp med en fantastisk 10.plass den kommende sesongen, uten å bruke noe særlig penger.

Etter sparkingen kom det forskjellige uttalelser fra søsknene i Venky's. Den mellomste broren, Venkatesh Rao, sa følgende etter sparkingen:

- Big Sam er en god manager, men vi trengte en yngre med mer glød.

Januar 2011: Steve Kean blir ansatt permanent, og får med seg en annen av Jerome Andersons klienter, nemlig John "Faxe" Jensen som assistentmanager.

Rett før nyttår ble Steve Kean ansatt som manager på permanent basis. Keans agent heter Jerome Anderson.

- At Steve Kean tok over midlertidig var litt merkelig, da assistentmanager Neil McDonald allerede hadde ledet laget midlertidig da Allardyce var ute med sykdom i 2009/10-sesongen. Men McDonald fikk jo også sparken, og det var først da folk begynte å bli litt mistenksomme, mener Aase.

Steve Kean fikk jobben permanent etter 1-1 mot West Ham, og 0-2 mot Stoke. Begge på hjemmebane.

- Da var det ingen tvil om at det var ugler i mosen, slår ”Uncle Jack’s”-skribenten fast.

Etter å ha ansatt Steve Kean permanent gikk Venkys ut med følgende uttalelse:

- We have been very impressed with Steve Kean, he works hard; he's energetic; he's open and honest; he's enthusiastic about improving himself and the club; he shares our vision

- En fornuftig og fin uttalelse vil en kanskje si, men når de sier dette uten en gang ha vært på treningsfeltet for å se han i aksjon, blir det hele bare tragikomisk. Hvordan i alle dager kan Venky’s vite hvor hardt Kean jobber og at han er ærlig og åpen? Da er det tydelig at noen har plassert ord i munnen på dem, og de ordene kommer fra nettopp Jerome Anderson, som ”tilfeldigvis” representerer Steve Kean som agent.

- Som midlertidig manager sa Steve Kean aldri at han ikke ville ha jobben permanent, slik som midlertidige managere ofte gjør når de er i slike situasjoner. Hvis de sier at de vil ha jobben, vil de jo nesten alltid få sparken når det kommer en ny manager inn, fordi den nye manageren da vil se på den midlertidige manageren som en konkurrent. Akkurat dette, samt alt det andre som skjedde, gjør meg hundre prosent overbevist om at Steve Kean allerede før Big Sam ble sparket, visste at han kom til å ta over styringen i Rovers, sier han.

Allardyce hevdet nylig i et intervju før sesongstart at han ikke har blitt kontaktet av Steve Kean en eneste gang etter han fikk sparken.

- Med tanke på at Kean faktisk ble hentet til klubben av Big Sam, så virker det jo naturlig at du snakker med din tidligere sjef før du tar over jobben hans, mener Aase.

Som assistentmanager hentet Blackburn den danske EM-helten fra 1992, John ”Faxe” Jensen. Også Jensens agent er Jerome Anderson.

Februar 2011: John Williams sier opp i klubben.

Etter tretten år som styreformann i Blackburn, trakk John Williams seg fra vervet. Williams ble innsatt av Jack Walker.

- Det er en ny tid, og det er nye måter å gjøre ting på i klubben. Jeg mener det er tiden for å gå videre, uttalte han tidlig i februar.

Et par måneder senere trakk også administrerende direktør de siste femten årene, Tom Finn, seg.

- Det er trist å forlate klubben, men jeg tror det er rett både for meg og klubben, var Finns siste ord.

- Dette er kanskje det som har gjort mest vondt dette året for oss Rovers-fans, mener Aase.

- Disse to personene var svært viktig for å ivareta Rovers sitt rykte som en tradisjonsrik familieklubb. Finn svarte alltid høflig på alle henvendelser, mens Williams var en av de beste styreformennene i hele landet. Han styrte denne klubben på en fantastisk måte.

- At Finn forlot har nok mye med at hans jobb var litt til overs etter Venky’s inntreden. Williams derimot forlot klubben fordi han var uenig i rollen Jerome Anderson hadde i klubben. Dette har blitt bekreftet av Mrs. Anuradha Desai selv, forteller han.

Mars 2011: Myles Anderson signerer for Rovers.

Sønnen til agent Jerome Anderson heter Myles. Myles Anderson er en 21 år gammel forsvarsspiller som var i Leyton Orient i League One uten å få noen a-kamper for klubben. Han fikk ikke kontrakt på prøvespill i skotske Motherwell, men fortsatte karrieren i Aberdeen. Der fikk han totalt tre minutter som innbytter mot Kilmarnock. Da ledet de røde 5-0.

Likevel ble han vurdert som god nok for Blackburn. Og i sommer spilte han tre av fem oppkjøringskamper. En av dem fra start.

- Det er noe Rovers-supportere bare kan le av. Det er nemlig kun tragikomisk, slår Aase fast.

- Han ble ansett som for dårlig for Leyton Orient. I følge Steve Kean er Anderson en kjempesignering, og han er overbevist om at Anderson er en ”late bloomer”. Legg også merke til at det nesten ikke har vært noen nyheter fra klubben angående denne signeringen.

Kilder i Blackburn har benektet at Jerome Anderson er så involvert i klubben at han har noe med denne overgangen å gjøre.

Sommeren 2011: Store ord. Lite handling og Anderson på vei ut?

Ryktene har vært endeløse. Først var det rykter om at Venky’s ville selge, men at Mrs. Desai hadde overtalt de to brødrene om å fortsette.

Så ble det snakket om store overganger som Mirko Vucinic, Raul og Papis Demba Cisse. Deretter kom beskjeden om at disse ble alt for dyre og om samtaler som brøt ned. Men en ting har vært ved det samme. Steve Kean har i hvert eneste intervju, helt siden plassen ble sikret, fortalt om at Rovers har et fantastisk budsjett denne sommeren.

- Når vi da nærmer oss slutten på vinduet, og vi har knapt brukt halvparten av pengene vi fikk for Phil Jones, er det ikke merkelig at folk er rasende, slår Aase fast.

- Forklaringen på hvorfor det ikke har blitt brukt penger, er fordi Phil Jones-pengene visstnok skal ha blitt brukt til å betale ned gjelden på £18 millioner. Denne gjelden har aldri vært noe tema under Jack Walker Trust, og burde ikke vært noe tema. Men siden det er nye eiere i Rovers, bestemte Barclay seg for å innkassere pengene nå. Hvor mye sannhet det er i akkurat det tør ikke jeg spekulere i, men det er i hvertfall det som brukes som unnskyldning for hvorfor pengene fra Jones og Kalinic ikke brukes.

- Nå i sommer har det også kommer rykter om at Venky’s har gått lei av Jerome Anderson, og avsluttet samarbeidet med ham, men det er dessverre ingenting offisielt angående det, så jeg er ikke sikker. Hvorfor skulle Steve Kean fortsatt vært manager hvis Jerome Anderson ikke lenger var bak i kulissene? spør Aase retorisk.

August 2011: Steve Kean blir dømt for promillekjøring, klubben har ikke nevnt et ord om den saken.

- Man kan kort og greit si at det hele er et sirkus. Hadde man brukt alt det som har skjedd i Rovers det siste året til å lage en film, ville sikkert filmkritikerne ment at det var for mye action og intriger til at det kunne vært realistisk. Men det er altså slik det er i Rovers per dags dato.

- Det Venkys kan gjøre for å rydde opp i rotet er å få SEM/Kentaro så langt bort i fra Ewood Park som mulig. Sende Steve Kean til en plass det ikke finnes alkohol, og deretter få på plass en solid ledelse i klubben, samt en erfaren manager, mener Blackburn-supporteren som er pessimistisk med tanke på fremtiden.

- Det jeg frykter er at Steve Kean kan komme til å sitte så lenge han vil, uavhengig av resultater. Og akkurat den tanken der er kjempeskremmende. Venky's sa jo i vår da Kean ledet Rovers til den verste rekken med resultater på mange, mange år, at han var "unsackable”.

Om du vil lese enda mer om situasjonen i Blackburn - klikk her