Når småsultne barn kommer hjem fra skolen er faren stor for usunn småspising.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Når småsultne barn kommer hjem fra skolen er faren stor for usunn småspising. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Oppskrifter til sunn og god skolestart-mat: – Unngå plyndringstimen

I timene mellom skoleslutt og middagstid spises det mye usunt, sier Erling Kagge.

– Det er flaut å være far og ikke kunne lage sunn og god mat, sier Erling Kagge.

Trebarnsfar og forelegger Kagge tror det er lett og undervurdere seg selv, og mener det er lettere å lage sunn mat enn dårlig mat. Nå har han tatt seg selv i nakken, og tatt opp sine gamle kokkekunster.

Kagge har tatt intiativet til en kokebok, «Mathjelpen for foreldre», av hensyn til både seg selv og familien.

– Det er lettere og billigere å lage sunn, god og næringsrik mat enn mange tror, sier han.

Unngå plyndringstimen

I timene mellom barna kommer hjem fra skolen til middagstid, spises det mye usunt. Småsultne barn snoker rundt i skuffer og skap for å finne noe å putte i munnen.

– Rydd opp i plyndringstimene, oppfordrer Kagge.

Plyndringstimene er den tiden fra barna kommer hjem fra skole og SFO til foreldrene kommmer hjem fra jobb.

– Da er det lurt å sette fram noen sunne alternativer på benken og i kjøleskapet som ser fristene ut og som er klart til å spises, sier Kagge

Et godt tips kan være oppkuttet grønt med ulike typer dip.

Lag spennende matpakker til skolebarna. Få tipsene her!

Erling Kagge og datteren Ingrid (9) lager mat med Wenche i God morgen Norge.  (Foto: God morgen Norge)
Erling Kagge og datteren Ingrid (9) lager mat med Wenche i God morgen Norge. (Foto: God morgen Norge)

Frokostsmoothie

Blåbærsmoothie passer perfekt når du har lyst på noe ekstra godt og sunt. En drikk stappfull med vitaminer og antioksidanter.  (Foto: colourbox.no)
Blåbærsmoothie passer perfekt når du har lyst på noe ekstra godt og sunt. En drikk stappfull med vitaminer og antioksidanter. (Foto: colourbox.no)

1 dl friske blåbær

1 banan

10 valnøttkjerner

5 isbiter

1/2 dl appelsinjuice

3 ss frokostblanding

..

..

..

..

Slik gjør du:

Skrell banan og del den i tre. Kjør alt i en hurtigmikser/blender/smoothiemaskin til konsistensen er fin og myk. Tilsett mer juice om nødvendig. Hell i glass og server umiddelbart. Dryss gjerne litt ekstra frokostblanding over som pynt.

TIPS: Har du overmoden frukt, kan den kuttes i biter og legges i fryseren, så har du til senere.

TIPS: Denne smoothien er også god med mango og jordbær. Bruker du frosne bær eller frossen frukt, kan du droppe isbitene.

Les også: Spis deg frisk med blåbær

Gulrotsuppe

Gulrotsuppe er billig, sunn og god. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Gulrotsuppe er billig, sunn og god. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian. (Foto: Illustrasjonsfoto)

3 gulrøtter

3 poteter

1 gul løk

8 dl hønsebuljong

2 dl lettmelk

salt og pepper

2 ss finhakket frisk kjørvel

Slik gjør du:

Vask og skrell gulrøttene og potetene. Rens løken. Del alt i grove biter og kok grønnsakene så vidt møre i buljong og melk. Mos med en stavmikser eller en kjøkkenmaskin. Tilsett gjerne litt grovrevet gulrot og kok suppen opp igjen. Ha i mer kraft hvis suppen blir for tykk. Server med finhakket frisk kjørvel. Tips: Bruk samme oppskrift til å lage persillerotsuppe og sellerirotsuppe.

Her er Wenches oppskrift på gulrotsuppe med koriander.

Hjemmelagde fiskepinner

Fiskepinner er enkelt å lage. De er kjempegode og faller garantert i smak hos store og små.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Fiskepinner er enkelt å lage. De er kjempegode og faller garantert i smak hos store og små. (Foto: Illustrasjonsfoto)

600 g beinfri fiskefilet

salt og pepper

1/2 dl hvetemel

2 egg

griljermel

2 ss soyaolje

..

Slik gjør du:

Del opp filetene i passe store stykker. Tørk dem godt. Krydre med litt salt og pepper. Vend dem i hvetemel, så i egg og til slutt griljermel slik at hver «pinne» blir ordentlig dekket med griljermel. Stek fiskepinnene i litt olje til de er gyllenbrune. Serveres med poteter eller potetmos, coleslaw og gjerne ovnsbakte tomater.

TIPS: Du kan gjerne ha friske eller tørkede urter i griljermelet, da er det lett å variere smaken. Urter som egner seg er kruspersille, timian og koriander.

TIPS: Lager du mange, er det smart å fryse dem ned til senere.

Se VIDEO av Wenche som lager hjemmelagede fiskepinner her.

Flere oppskrifter:

Tomat- og kyllingpanne

Indisk kyllingsuppe

Hjemmelagde fiskekaker