Værprognosene for den siste augusthelgen viser at det kan bli mildt, men kraftig regn. (Foto: Colourbox / Illustrasjon)
Værprognosene for den siste augusthelgen viser at det kan bli mildt, men kraftig regn. (Foto: Colourbox / Illustrasjon)

Ny flom neste helg?

Værprognosene for neste helg viser at vi kan ha veldig mye regn i vente.

Mandag og tirsdag kom det 70-80 milimeter nedbør over den nordlige delen av Østlandet og Trøndelag. De enorme nedbørmengdene førte til 100-årsflom og store skader på bygninger, veier og jernbane.

Les: Flomrammet bygd trenger syv nye bruer

Ny flom?

Også i helgen kommer det nedbør i Sør-Norge, men bare småtterier i forhold til det vi kan ha i vente helgen 26-28. august.

– Prognosen viser nesten 60 millimeter nedbør fra Mørekysten og sørøstover til det indre Østlandet mellom klokken 2 natt til fredag og klokken 2 natt til lørdag, forteller Storm-meteorolog Martin Grønnevet. Slår prognosen til kan det bli ny flom.

Rimlig sikker

Slik ser nedbørprognosen ut for døgnet mellom klokken 2 natt til fredag 26. og klokken 2 lørdag 27. august ut.  (Foto: StormGeo)
Slik ser nedbørprognosen ut for døgnet mellom klokken 2 natt til fredag 26. og klokken 2 lørdag 27. august ut. (Foto: StormGeo)
Når StormGeo lager værvarslene sine tar de utgangspunkt i et stort antall prognoser, der parameterne er litt ulike. Kommer alle pronosene ut med det samme varselet er prognosene sikre, spriker de er prognosene usikre.

– Samtlige prognoser antyder en litt tørrere periode midt i uken, før et nytt lavtrykk kommer inn over Storbritannia, sier Grønnevet.

Rundt 80 prosent av prognosene viser at lavtrykket går videre mot Sør-Norge. Grønnevet advarer:

– Alle disse viser nedbørmengder godt over normalen.

Østlandet og Sørlandet

Nøyaktig hvilken bane lavtrykket vil følge avgjør hvor det vil komme mest regn.

– Slik det ser ut nå går lavtrykket så langt sør at det er Sørlandet, Østlandet og Sør-Sverige som vil få mest nedbør, sier Grønnevet.

Flomvarsel

Det er NVE som har ansvar for å utarbeide prognoser over vannføringen vassdragene. Melder de om stor vannføring eller flom, dukker varselet opp i toppen av storm.no.

Du kan også følge prognosene hos NVE

Les også: Derfor blir det flom