Madeleine Svendsen overlevde marerittet på Utøya. Hun har skrevet blogg om sin opplevelse.  (Foto: Privat)
Madeleine Svendsen overlevde marerittet på Utøya. Hun har skrevet blogg om sin opplevelse. (Foto: Privat)
Madeleine Svendesn overlevde marerittet på Utøya. Hun har skrevet blogg om sin opplevelse.  (Foto: Privat)
Madeleine Svendesn overlevde marerittet på Utøya. Hun har skrevet blogg om sin opplevelse. (Foto: Privat)

Ungdommene vil gjøre verden trygg igjen

Derfor reiser de tilbake til Utøya.

I forbindelse med den nasjonale minneseremonien førstkommende søndag får etterlatte og overlevende mulighet til å besøke Utøya for første gang siden terrorangrepet 22. juli.

Madeleine Lindblad Svendsen (16) fra Moss er en av de overlevende som skal til Utøya i helgen.

– Jeg tror det er bra for bearbeidelsen av det som skjedde, sier hun til God morgen Norge.

Hun synes ikke det er for tidlig å reise tilbake til Utøya, men mener det er opp til hver enkelt å vurdere om de er klar.

– Jeg tror det kommer til å gå greit, sier hun.

Les også: – Ikke alle ønsker å ta Utøya tilbake

Jeg vil ikke at verden skal gå videre. Ikke riktig ennå. Jeg vil at den skal stoppe helt opp, for min verden har nemlig det.

Føler ingenting

Likevel vet ikke Madeleine helt hva hun skal forvente når hun ankommer øya igjen.

– Det som har skjedd har fortsatt ikke gått helt opp for meg ennå. Hodet mitt vil ikke registrere at det er en realitet, forteller hun.

Derfor er det også vanskelig for 16-åringen å forestille seg for hvordan hun vil reagere når hun igjen setter sine bein på Utøya, nesten en måned etter terrorangrepet.

– Jeg gleder meg til å møte de andre igjen. Vi som reiser dit i helga er sammen om det, så det skal gå bra, sier Madeleine.

Les også om Emma (18) som skal tilbake til Utøya: – Jeg gruer meg skikkelig

Jeg vet hva jeg har sett, hva jeg har foretatt meg og hva jeg har opplevd, men jeg klarer ikke å knytte følelsene opp mot det. Jeg føler absolutt ingenting, klarer ikke gråte, kjenner meg kun så innmari tom innvendig. Går egentlig bare rundt og venter på å bryte sammen, venter på at alle tankene og følelsene skal koke sammen på én gang og slå meg i ansiktet med all kraft.

Fra Madelines blogg

Vil gjøre verden trygg igjen

Trond Heir er psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Han forteller at det er et vanlig behov å ville reise tilbake til steder der man har opplevd traumatiske hendelser.

– Det handler om å ta tilbake det man har følelsen av å ha mistet, forklarer Heir til God morgen Norge.

Etter slike opplevelser kan det nemlig være vanskelig å stole på andre mennesker. Man kan føle at verden er utrygg, og Heir mener at det å reise tilbake til hendelsesstedet kan være med på å bearbeide den følelsen.

Rekonstruksjon av hendelsen

Heir forklarer at mange som har vært vitne til slike grusomheter gjennopplever bruddstykker av opplevelsen. Ofte setter man dette sammen dette med fantasien av hva man tror skjedde, og enkelte ganger kan fantasien være verre enn virkeligheten.

– For mange handler det nok om å sette sammen inntrykk. Ved å reise tilbake til Utøya har de en mulighet til å rekonstruere hendelsene i etterkant, og kanskje gjøre det lettere å forholde seg til opplevelsen, sier Heir.

Solidaritet med de døde

Heir tror også at mange velger å reise tilbake til hendelsesstedet i solidaritet med de døde og for en markering av sorgen i fellesskap.

Også de etterlatte får også muligheten til å reise til Utøya i helga.

– De etterlatte vil ha en sterk sorg. For foreldre er dette en enorm tapsprosess, sier Heir.

Han tror foreldre kan ha et behov for å føle nærhet til den de har mistet.

Les også: Mange pårørende vil til Utøya

– Hvorfor overlevde jeg?

Det som definitivt plager meg mest, og som okkuperer tankene mine mesteparten av tiden nå i etterkant, er den enorme skyldfølelsen jeg bærer på. Det er merkelig det der, det å føle skyld for at man selv lever mens en annen ikke gjør det, og det blir helt feil å klandre seg selv. Der og da gjorde vi det vi kunne, ingen forventer at vi skulle gjort noe mer enn det.

Fra Madeleines blogg

Mange vil spørre seg selv: «Hvorfor overlevde akkurat jeg?». Trond Heir tror reisen tilbake til Utøya for noen vil være starten på en lang prosess som handler om å bearbeide denne følelsen.

Vil ta øya tilbake

Heir understreker at dette bare er begynnelsen, og at flere vil føle behovet for å reise tilbake til Utøya ved senere anledninger.

Madeleine har bestemt seg for at hun vil tilbake til Utøya flere ganger i framtida.

– Vi har masse gode minner fra øya. Det er øya vår. Det er klart vi skal ta den tilbake, sier Madeleine.

– De gode minnene skal ikke forsvinne fra oss, og vi skal klare å skape den gode stemningen igjen!

Se Sølvguttene synge «Mitt lille land» her.