ninja_901083i
ninja_901083i

Ti år med Mette-Marit:
Alt faller på plass for kronprinsessen

Møter Nelson Mandela, dronning Elizabeth, og får sitt andre barn.

Den 25. august har Mette-Marit vært Norges kronprinsesse i ti år. «God kveld Norge» vil hver dag fram til bryllupsdagen gi deg tilbakeblikk på øyeblikk kronprinsessen har delt med det norske folk.

Del 1: Les og se video: Slik forandret Mette-Marit kongehuset

Del 2: Les og se video: Her ber Mette-Marit om unnskyldning for sin ville fortid

Del 3: Les og se video: Norges nye kronprinsesse omfavnes av folket

Del 4: Les og se video: Mette-Marits uheldige år

Del 5: Les og se video: Store nyheter for kongefamilien

Ingrid Alexandras dåp

På dåpsdagen til tronarving Ingrid Alexandra var mediene fulle av spekulasjoner rundt monarkiets framtid. Flere statsvitere og rikssynsere uttalte seg med tanke på hvilke oppgaver som ventet den lille prinsessen.

Også kong Harald uttrykte håp om at Ingrid Alexandra skulle finne styrke i støtte fra folket gjennom oppveksten.

– Jeg håper at Ingrid Alexandra som vi andre i kongefamilien vil finne krefter i den støtten hun får fra det norske folk. Og jeg håper også hun vil kunne bruke folkets forhåpninger til henne som en ekstra kraftkilde gjennom sin oppvekst, sa kong Harald i talen til prinsessen.

Se video: Her døpes Ingrid Alexandra


542793

Mette-Marit møter Nelson Mandela

Kronprinsessen hadde nå funnet sin plass i kongefamilien og virket mer og mer trygg på sin egen rolle som kronprinsesse. Hun tok på seg mange representasjonsoppdrag og da Nelson Mandela og hans kone Grace Machel var på norgesbesøk i 2005 møtte hun paret sammen med kongeparet og kronprinsen.

Se video: Her møter Mette-Marit Nelson Mandela


542788

Kronprinsesse Mette-Marit besøkte også Malawi i Afrika for å sette fokus på hiv/aids-problematikken og fortalte etterpå at hun opplevde noen av sine sterkeste øyeblikk på den fire dager lange turen.

– Dette er jo en utvikling av min rolle. Hiv og aids kan jeg jo en del om så dette kommer nok til å være hovedfokuset en stund og så får vi se etter hvert hva framtiden bringer av andre temaer, fortalte kronprinsessen TV 2 på turen til Afrika.

Se video: Her er Mette-Marit i Malawi


542787

Nok en familieforøkelse

I slutten av april 2005 bekreftet slottet at kronprinsessen var gravid igjen og ventet sitt tredje barn i desember samme år. Nyheten om nok en kongelig familieforøkelse ble svært godt mottatt, naturligvis også av den nærmeste familie.

– Dette var veldig kjekt. Det er en gledelig begivenhet, sa mormor Marit Tjessem til Avisenes Nyhetsbyrå.

Også kronprinsessens far Sven O. Høiby gledet seg over nyheten, som kom samme dag som det danske kongehuset kunngjorde at det danske kronprinsparet ventet sitt første barn

– Dette er en gledelig nyhet, og jeg håper de også gleder seg over dette, fortalte Høiby til Kanal 24.

Massive gratulasjoner

Også det offisielle Norge var raskt på plass med gratulasjoner, og både statsminister Kjell Magne Bondevik og stortingspresident Jørgen Kosmo sendte ut pressemeldinger.

– Vi gleder oss over meldingen om at kronprinsparet igjen venter barn, og ønsker kronprinsesse Mette-Marit alt godt for svangerskap og fødsel, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Dette var både hyggelig og stas. Det er veldig bra for hele vår konstitusjonelle orden at kronprinsparet får et barn til, sier Kosmo til ANB. Han fikk vite at kronprinsparet ventet nok et barn noen timer før meldingen fra Slottet gikk ut til Presse-Norge.

Den 3. desember 2005 ble prins Sverre Magnus født på Rikshospitalet.

I likhet med prinsesse Märtha Louise, fikk ikke prinsen tittelen kongelig høyhet. Fødselsdagen hans er heller ikke offisiell flaggdag.

Se video: En prins er født


542794