SHOP RETT PÅ NETT: Stadig flere velger å handle på Internett fremfor å gå i butikken. Vi gir deg tipsene du trenger å vite før du legger ut på nettshopping.
SHOP RETT PÅ NETT: Stadig flere velger å handle på Internett fremfor å gå i butikken. Vi gir deg tipsene du trenger å vite før du legger ut på nettshopping.

Slik gjør du shoppingkupp fra sofaen

Og her er fellene du ikke bør gå i...

Internetthandel er i eksplosiv vekst og nå er tida for å gjøre kupp i utenlandske nettbutikker.

– Internetthandel er spesielt aktuelt nå fordi valutakursene på euro og dollar er veldig gunstige, sier Kristina Picard, økonomiredaktør i DinSide.no.

Dette må du huske på

Alle varer som importeres til Norge må du i utgangspunktet betale avgifter på. Det vil si at du må betale en merverdiavgift på 25 prosent.

– Det er mange som kvier seg fordi de er redde for tollen og merverdiavgiften. Men varer som er på under 200 kroner slipper du å betale merverdiavgift for.

Toll

Hvor mye du skal betale i toll varierer ut fra hvilket land varen kommer fra.

Varer med opprinnelse innenfor EØS-området vil ofte være tollfrie, men det er ditt ansvar som importør å dokumentere opprinnelsen.

– Klær fra USA er både toll- og mva-belagt. Men sko og solbriller er eksempler på tollfrie varer. (Flere tollfrie varer ser du i faktaboksen til høyre, men husk at du fortsatt må betale merverdiavgift.)

Her kan du få flere tips til god nettshopping.

Her kan du lese om hvordan du unngår du å bli svindlet på nett

Sjekkliste for utenlandsk netthandel

Det er viktig å alltid sjekke at det er en seriøs nettbutikk.

– Sjekk også at butikken faktisk sender varen til Norge. (Det er det ikke alle som gjør).

Deretter er det alltid lurt å sjekke hva prisen faktisk blir etter at det er lagt til merverdiavgift og eventuell tollavgift. Her kan du finne ut akkurat hvor mye du må betale for din vare: Dinside.no sin importkalkulator.

– Til slutt kan det være lurt å sjekke hvor lang leveringstid det er på varen og om butikken tar noe ekstra for å sende varen.

På Forbrukerportalen.no kan du også lese om hvordan du unngår å bli lurt på nettet.

Lett å klikke varene hjem

Ida Elise Eide Einarsdóttir er motejournalist i TV2s moteportal. Hun handler mye klær, sko og tilbehør på nett.

– Å klikke varene hjem er fantastisk deilig. På nettet kan du få kloa i design og merker som ikke er tilgjengelige i Norge, eller som er rimeligere enn i Norge. Sko er for eksempel både enkelt og gøy å kjøpe på nettet, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir til God Morgen Norge.

SKO DEG RETT PÅ NETT: Nettshopping
  blir stadig mer populært. - Det å kjøpe sko på nett er både enkelt og
  gøy.
SKO DEG RETT PÅ NETT: Nettshopping blir stadig mer populært. - Det å kjøpe sko på nett er både enkelt og gøy.

I tillegg er det lett å gjøre gode kjøp.

Se Ida Elises egne favoritt nettsteder her

– Nettet er en skattekiste for moteinteresserte - fylt med salg og tilbud på alt fra den eksklusive nettbutikken Net-a-porter.com sitt utsalg, Theoutnet.com med designervarer, til sterkt rabatterte priser til H&Ms store nettsalg. Da er det deilig å sitte i sofaen, og få varene levert rett hjem, avslutter hun.

Les også: Så mye kan du spare på å kjøpe helsekost på nett

Guide: De beste nettbutikkene for sko