Dagens bilde i «Sommertid»s fotokonkurranse. Kun på tv2.no/sommertid (Foto: Lise Sundberg)
Dagens bilde i «Sommertid»s fotokonkurranse. Kun på tv2.no/sommertid (Foto: Lise Sundberg)

Slik tar du bedre bilder

Les hva fotograf Charlotte Spetalen mener du kan gjøre for å bli bedre bak kamera.

I voksen alder bestemte Charlotte Spetalen seg for at hun ville følge drømmen. I dag jobber hun som fotograf, og i kveldens «Sommertid» er hun på besøk for å gi tips til hvordan man kan bli bedre bak kamera.

– Gå tett innpå

Fotografens første tips til bedre bilder er å velge motivet med omhu.

– Det jeg ser er at mange mennesker skal ha med veldig mye på ett bilde. Ett tips er å gå litt nærmere inn på bildet - man trenger ikke ha med alle detaljene. Noen bilder kan du ha det på, men du kan sette bilder i en sammenheng. Du kan sette fem bilder sammen, og da er det fint å gå tett innpå på noen bilder. Jeg liker det. Men det er jo opp til enhver hva de vil gjøre, sier hun.

Se mer fra sommerens store fotokonkurranse her!

– Vær kreativ med vinkler

Programleder Øyvind Fjeldheim bør være vant til kameraer, men innrømmer ovenfor Spetalen at han ikke er spesielt begeistret for bilder av ham selv tatt nedenfra. Hun mener derimot nye vinkler kan være et godt grep for mer spennende bilder.

– Man kan jo være kreativ og bruke forskjellige perspektiver. Du kan ta bilder nedenfra, da vil ting virke større. Hvis du tar bilder av barn synes jeg det er viktig å sette seg ned slik at du ikke får det store, tomme rommet. Nærme deg personer du skal ta bilder av og vær på samme sted. Men så kan man også være kreativ og gjøre det på andre måter og skape dramatikk i bildene.

Se hele intervjuet med Charlotte Spetalen nedenfor (artikkelen fortsetter under videoen).

542397

Fra kongler til kunst

Hva man tar bilder av er også viktig å tenke på, sier fotografen. Selv kongler kan bli kunst.

– Jeg som synes dette er veldig gøy kan gå rundt i hage og skog og ta kunstfoto av de rareste ting. Alt fra kongler til sauer og deler av kroppen du etterpå ikke vet hva er. Det er litt opp til enhver å bli kunstner i sitt eget hjem. Det er utviklende og artig.

Se også: Hvor sinna kan turister være?

Oppfordrer til å printe

De fleste bruker digitalkameraer til å fotografere om dagen. Det mener Spetalen kan være en ulempe.

– Det er én ting jeg vil oppfordre alle til: Print ut bilder! Jeg tror det blir liggende tusenvis av bilder rundt på harddisker, og man vet ikke hva som skjer med harddiskene. Jeg tror det er vitkig for etterkommere og barn å ha et album man kan se i, det tenker jeg på når jeg tar bilder. Er man på en ferietur trenger man ikke bare ta bilder ved matbordet. Man kan ta bilder av forskjellige deler fra turen og sette de sammen i et hyggelig album. Print ut bilder og forstørr de opp og sett de i rammer! Det er den hyggeligste gaven du kan få.

Les flere fototips her!

Se hele intervjuet med Charlotte Spetalen øverst i artikkelen. De siste to av årets «Sommertid»-programmer kan du se onsdag og fredag klokken 20.00 på TV 2.