Veterinær Torill Moseng oppfordrer nye hundeiere å venne hunden til å være alene så tidlig som mulig. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Veterinær Torill Moseng oppfordrer nye hundeiere å venne hunden til å være alene så tidlig som mulig. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Lær valpen å være hjemme alene

Etter lang ferie sammen skal plutselig hunden være mye alene. Det kan bli en utfordring for både hund og eier.

Mange skaffer seg valp før ferien for å ha god tid til valpen når den er i nye omgivelser.

– Gjennom sommeren har man mange deilige late dager, hvor man har mye tid til valpen og familien. Det er flott planlegging når du har skaffet deg hund, sier dyrlege Torill Moseng til God morgen Norge.

Men sommerferiens lange late dager kan også by på utfordringer for valpen og dens nye eiere.

– Valpen venner seg til å være sammen med hele «flokken» hver dag og så kommer hverdagen. Plutselig skal vi tilbake på jobb, og valpen skal takle å være alene store deler av dagen, forklarer Torill.

Hundeeiere for første gang, les mer her!

Dette må du passe på før du skaffer kattunge

Kan få separasjonsangst

Mange sliter med å få hundene/valpene til å være hjemme alene.

– Noen av hundene har faktisk separasjonsangst, eller de kan utvikle det dersom man ikke introduserer dem gradvis for det å kunne takle å være alene hjemme, forklarer Moseng.

Noen valper kan bli fullstendig rabiate å hyle/bjeffe, spise opp lister og møbler m.m.

– Man bør egentlig starte med tilvenning med en gang valpen er trygg i huset. Det vil si i løpet av de første ukene. Da bør du venne valpen til hvordan livet skal bli fremover. Dersom den må være deler eller hele dager alene hjemme, fordi eier jobber, må den vennes til dette så tidlig som mulig, forklarer Torill Moseng.

Når det gjelder voksne hunder og separasjonsangst, kan det være svært vanskelig å bli kvitt angsten, og en atferdsterapeut må kanskje inn i bildet.

Har hunden din atferdsproblemer?

Lag et opplegg for deg og hunden

Ifølge Torill må man lage et systematisk opplegg for å tilvenne valpen å være alene hjemme.

– Mange gir opp og velger andre løsninger som å la hunden være med på jobb, lar besteforeldre passe den, setter den i hundedagpark eller annet. Da blir jo problemet at du har en hund som aldri kan være hjemme alene, sier Torill.

– Mange eiere gir også opp fordi de får klager fra naboer om at hunden står og bjeffer eller hyler, selv om det er en tilvenningsprosess.

En katt til besvær. Les mer her!

Noen trenger litt ekstra

Noen hunder kan utvikle separasjonsangst etter skremmende opplevelser.

– En del av hundene kan ha blitt skremt mens de er alene hjemme. Kanskje de alltid har fungert fint alene, for så å blitt skremt av bråk eller torden. Da kan de utvikle en separasjonsangst som følge av dette. Disse hundene trenger spesielt god oppfølging.

Regelen er: Begynn så tidlig som mulig med sakte inntrening. Spør fagfolk om råd. Ikke sett valpen i bur alene hjemme i mange timer første gang.

– Valpen må være trygg og i kjente omgivelser når treningen starter. La den gjerne være sammen med en annen trygg hund, foreslår Torill

Et annet tips kan være å bruke D.A.P. Et feromon duftstoff, som brukes mye når man skal trene hunden til å være alene hjemme. Stoffet er det samme som tispa utsondrer for å få valpene til å kjenne seg trygge. Dette virker både på valper og på voksne hunder .

Duftstoffet merkes ikke av mennesker, men virker naturlig beroligende på både valper og voksne hunder.

«Hundehviskeren» gir råd om separasjonsangst

Her har hunden møtt en hoggorm, se bilder

Tips til nye hundeeiere

– Det viktigste er å gi hunden en ok start, sier veterinæren.

Hunden må venne seg til nye rutiner.

– Det er et helt nytt sted med nye lukter. Omgivelsene er noe helt annet enn det trygge hjemmet den kommer fra, fortsetter Moseng.

De første dagene er de nye hundeeiernes oppgave å få valpen trygg.

– Så skal man ikke ha en masse mennesker på besøk i begynnelsen, selv om det er mange som har lyst til å hilse på det nye nurket, sier veterinæren.

De rutinene man legger i begynnelsen blir sittende.

– Så har man for eksempel hunden i sine egen seng de første dagene bare for å trøste den, det er ikke noen særlig god start. Da er det bedre å legge seg ute sammen med hunden, der hvor den skal ligge. Hvis ikke hunden skal ligge i sengen da, avslutter Moseng.