GRÜNDERSUKSESS: Jentene i Scandinavian Surface spesialiserer seg på å utvikle mønstre for alle overflater.  (Foto: Scandinavian Surface)
GRÜNDERSUKSESS: Jentene i Scandinavian Surface spesialiserer seg på å utvikle mønstre for alle overflater. (Foto: Scandinavian Surface)

Norsk designsuksess:
Smykker vegger i Abu Dhabi med norsk bjørkeskog

Tekstildesignerne i Scandinavian Surface bringer norsk natur til vegger i hele verden.

At frisk, norsk bjørkeskog preger vegger i ørkenstaten Abu Dhabi er et resultat av fire kvinners kreative innflytelse på hverandre og solid gründerteft.

Internasjonal oppmerksomhet

Designerkvartetten i Scandinavian Surface har siden oppstarten i 2004 vakt oppmerksomhet med sine særpregede tapeter, også internasjonalt. Men da The Fairmount Hotel i Abu Dhabi ønsket å kle hele lobbyen sin med deres tapet «Spring Beech», fikk designerne sin største, og kanskje mest overraskende kunde.

– Det er moro! Kanskje er vår nordiske stil med på å skape en luftig atmosfære i varme Abu Dhabi, sier Åsne Midtgarden, som er en av designerne i Scandinavian Surface.

Og tapeten har tydeligvis gitt mersmak, for nå vil hotellet kle flere av sine rom med norsk natur, og har lagt en kjempebestilling på tapetrullene fra Bergen.

Les også: – Norske gründere gir opp for lett

Fra Abu Dhabi fikk jentene en bestilling på 400 m2 tapet. De bestilte onsdag, og skulle ha tapeten fredag. - Tøffe krav, men vi klarte det faktisk, forteller jentene i Scandinavian Surface (Foto: Produsentbilde)
Fra Abu Dhabi fikk jentene en bestilling på 400 m2 tapet. De bestilte onsdag, og skulle ha tapeten fredag. - Tøffe krav, men vi klarte det faktisk, forteller jentene i Scandinavian Surface (Foto: Produsentbilde)

Starten på eventyret

Eventyret Scandinavian Surface startet egentlig mye lenger tilbake enn 2004. De fire designerne Ann-Tove Engenes, Kristine Dybwad, Katrine Nylund og Åsne Midtgarden traff hverandre som medelever på Bergen Kunsthøyskole, og forsto allerede da at de hadde en helt spesiell og god innflytelse på hverandre.

– Vi bruker hverandre aktivt for å skape ny design. Det er alltid veldig spennende å se hva de andre har gjort. Vi er typiske estetikere og tenker alltid på hva som vil fungere i et rom du skal oppholde deg mye i, sier Midtgarden.

Naturen som inspirasjon

Naturen er designernes største inspirasjonskilde, og da gjerne den naturen som i utgangspunktet ikke er helt perfekt.

– Ujevnheter i naturen og gir både historie og personlighet til design. Vi er alltid på jakt etter former og farger som kan bli et mønster og fortelle en historie og kombinerer naturformer med geometriske mønster, sier hun.

Mange år med turer, fotografering og studier av fomer og farger i norsk natur har gitt inspirasjon til ny design.  (Foto: Scandinavian Surface)
Mange år med turer, fotografering og studier av fomer og farger i norsk natur har gitt inspirasjon til ny design. (Foto: Scandinavian Surface)
Det norske landskpat og naturens stemning er tatt med til innsiden av Hauketo skole i Oslo.  (Foto: Scandinavian Surface)
Det norske landskpat og naturens stemning er tatt med til innsiden av Hauketo skole i Oslo. (Foto: Scandinavian Surface)

Fra kunst til kommersiell

At det skulle gå ti år fra de møttes til de etablerte selskapet skyldtes at de lenge ville leve som kunstnere. Ifølge designerne har det vært krevende å utvikle seg fra en tanke om at alt helst skulle være håndlaget, til en mer kommersiell tankegang.

– Etter ti år som kunstnere kom vi til at vi ville tilby produkter av høy estetisk og kunstnerisk kvalitet til en pris som de aller fleste har råd til, sier designeren.

Les også: Sluttet i jobben for å bake cupcakes

For «gammel» for pris

At ideene hadde fått tid til å modne var kanskje også grunnen til at designerne helt fra starten i 2004 traff innertieren både hos kunder og designkjennere. Men da Norsk Form ville forære damene prisen for årets unge norske designere i 2004 endte opp med å gi dem «årets mønsterdesign» da de fant ut at de fire damene hadde en snittalder på 40-noe.

– Sats bredt

Å lykkes som gründere har ikke bare vært grei skuring, selv om deres entré på designscenen lett betegnes som en «pangstart».

Hvilke råd har der til andre som tenker å gå veien fra kunst til business?

– Du sitter med alt ansvar selv. Ting tar lengre tid enn man tror. Bruk tid og ressurser på å finne den rette produsenten. Vær sta og ikke hør for mye på andre. Tenk over hvem som egentlig er din kunde. Vær klar over at et produkt ofte skal gjennom mange ledd før sluttkunden kan nyte det. Vær realistisk med tanke på produksjonskostnader! Ellers så synes vi flere norske kunstnere og kunsthåndverkere burde satse på et bredere marked. Svenskene og danskene gjør det allerede. Flere norske aktører ut i butikkene, takk!

Les også: Slik følger du gründerdrømmen

De siste årene har det vært populært å bruke tapet på én vegg, men nå setter vi gjerne opp tapet på kun deler av veggen.  (Foto: Produsentbilde)
De siste årene har det vært populært å bruke tapet på én vegg, men nå setter vi gjerne opp tapet på kun deler av veggen. (Foto: Produsentbilde)

Minimalistiske nordmenn

Å tenke nytt og å stadig være i utvikling kan være krevende – spesielt når kritthvite vegger og minimalisme har vært en dominerende trend i Norge de siste årene. Men designerne merker at nordmenn har begynt å snuse litt på farger og tapeter.

– Vi er opptatt av at folk skal kunne leve lenge med våre tapetdesign. Derfor er våre motiver tilpasset at man skal kunne sette møbler foran veggen. Helst skal dine gamle møbler se bedre ut med en riktig tapet! Vi vil også bringe lys og luft inn i rommet. Det norske folk er veldig glad i fargene og formene i vår natur. Det er vi også og vi vil gjerne bringe litt av disse stemningene inn i rommet, sier Midtgarden.

Deres siste utvikling er tapetremser, «Panel Piece» som, ifølge designeren, passer perfekt for de som ikke ønsker de store inngrepene i hjemmet. Tapetremsene kan stå enkeltvis, eller settes sammen etter eget hjerte.

– PanelPiece er et smykke til veggen. Det er også fint å male veggen i en av fargene fra PanelPiecen, foreslår Midtgarden.

Jentene Scandinavian Surface har også lagt sin hånd på innredningen i God morgen Norge.  (Foto: God morgen Norge)
Jentene Scandinavian Surface har også lagt sin hånd på innredningen i God morgen Norge. (Foto: God morgen Norge)

Scandinavian Surface har utstilling på Gave- og interiørmessen på Lillestrøm 25. - 28. august, og på RAFF Design 2011 i Bergen fra 26. august til 5. september.

Se video: Slik legger du tapet

Se årets kandidater i Norges vakreste hjem og stem på din favoritt her!

23. september kåres vinneren av
23. september kåres vinneren av