Muslimer (Foto: Espen Heiestad)
Muslimer (Foto: Espen Heiestad)

Nasjonalfølelsen blant norske muslimer har aldri vært sterkere

Muslimer i Norge merker stor forskjell etter terror-angrepene. Professor er lettet over at vi ikke opplevde et muslimsk angrep.

Etter eksplosjonene i Regjeringskvartalet var det mange som trodde Norge stod ovenfor et muslimsk fundamentalistisk angrep. Det var det flere norske muslimer som fikk merke på kroppen i form av slengbemerkninger og kommentarer fra etnisk norske.

Jeg tror aldri nasjonalfølelsen har vært så sterk blant norske muslimer.

I ettertid ser det likevel ut til at forholdet mellom nordmenn og muslimer har blitt styrket.

– På tross av det tragiske som har skjedd så har samholdet endret seg totalt. Plutselig kommer folk opp til deg og skal snakke med deg. Det skjer ikke ofte. Det er en helt annet nærhet med folk rundt i byen, forteller pakistanske Kaleem Ahmed.

Les også: Islamsk råd: – Mange muslimer har blitt trakassert

Ble lettet

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, innrømmer at han ble lettet da han hørte at det var en etnisk nordmann som hadde utført de grufulle handlingene.

–Jeg tenkte først at dette var muslimsk terror. Men så tenkte jeg også at nå var det viktig å holde seg nøktern. Jeg kan ikke si jeg ble glad da jeg hørte han var norsk. Dette var helt forferdelig uansett. Men jeg følte en lettelse, sier Fugelli til God morgen Norge.

Les også: Hatsider på nett forfører norske barn

Viktig at han var norsk

– Hvor viktig er det at angrepene ikke ble utført av muslimske fundamentalister?

– Det er ekstremt viktig. Det er en nyttig øvelse å gjøre det tankeeksperimentet hvor man ser for seg hvordan det kunne vært i Norge i dag om dette hadde vært et muslimsk angrep, mener Fugelli.

– Jeg tror 22. juli 2011 kan bli et vendepunkt i måten etnisk norske ser på muslimer. Denne mannen var konservativ, kristen nordmann. Fabian Stang sa han håpet at ikke folk ville dømme ham selv om han selv er kristen og konservativ. Der ser vi hvor viktig det er å ikke dømme en hel folkegruppe basert på hva ett menneske gjør, sier Fugelli.

Har folk endret syn på innvandring etter 22. juli? Se hva folket i gata svarte. Artikkelen fortsetter under bildet.

542018

TeaTime

God morgen Norge besøkte de tre søsknene Kaleem, Nasir og Aisha hjemme i deres stue. Der ble erfaringer og opplevelser utvekslet over en kopp te.

– Det er mange nordmenn som ikke kjenner noen muslimer. De har kun et forhold til islam og muslimer gjennom media. Det første folk sier når de møter oss er: «Dere er akkurat som oss. Dere er jo helt vanlige», sier Kalim.

– Jeg tror aldri nasjonalfølelsen har vært så sterk blant norske muslimer som det den er nå, sier Nasir Ahmed.

Les også: – Ikke alle ønsker å ta Utøya tilbake

Mer vennlighet

– Folk møter deg med mye større vennlighet enn tidligere, bekrefter Aisha Siddiqa Ahmed.

Det er i dag lange ventelister for å drikke te med muslimer, et initiativ satt igang av Antirasistisk senter. TeaTime-kampanjen har nå blitt forlenget slik at flere nordmenn kan møte muslimer hjemme i egen stue.

Et middel for å nå målet

Fugelli forklarer at terroristens mål ikke var å drepe AUFere.

– Målet hans var å fjerne alle muslimene fra Norge. Utøya-tragedien var kun et middel for å nå dette målet. Mange i Norge føler nå det er på høy tid å vise samhold med muslimene. At vi kan fortelle dem at vi støtter dem og at vi er glade for å ha de i landet vårt, avslutter Fugelli.

Hvis du ønsker å invitere på te eller bli invitert på te kan du sende en e-post til: teatime@antirasistisk-senter.no

Les mer:

Psykolog: – Ikke alle ønsker å ta Utøya tilbake

Tenn et lys for ofrene av terrortragedien

Hatsider på nett forfører norske barn