Oljefondet igjen over tre tusen milliarder

Den løpende verdien av oljefondet passerte lørdag igjen tre tusen milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i uken var verdien nede i drøyt 2,8 billioner, men da verdens børser snudde i slutten av uken, steg også fondets verdi.

Hittil i år kan imidlertid ikke Statens Pensjonsfond Utland vise til noen imponerende verdivekst.

Etter første kvartal var verdien 3.000.102.000.000, som i løpet av andre kvartal steg til beskjedne 3.000.111.000.000 kroner. De siste to ukene har så urolighetene i finansmarkedene påvirket fondets verdi negativt, noe alle kan følge med i en rullerende kalkulator på fondets hjemmesider.

Under finanskrisen i 2008 sank verdien av fondet voldsomt, men da bunnen var nådd, startet fondets administrasjon å kjøpe aksjer som aldri før. Det ga en eventyrlig avkastning i 2009.

Også nå handles det trolig aksjer for milliardbeløp samtidig som det er åpnet for at fondet kan plassere midler i eiendomsinvesteringer.

Det har de siste dagene blitt rettet kritikk mot fondet fordi det i praksis låner ut Norges formue til land som overforbruker penger i Sør-Europa. Tallene fra fondets oversikter viser imidlertid at det er helt ubetydelige beløp det norske fondet har lånt Hellas, Portugal og Irland ved å kjøpe landenes statsobligasjoner.

Derimot er det plassert flere hundre milliarder kroner i amerikanske, tyske, franske og italienske statsobligasjoner. (©NTB)