FLYKTET: 30 år gamle Amina flyktet med barna sine fra det sult  og tørkerammede Somalia til regionen Liben i Etiopia (Foto: Leger uten grenser)
FLYKTET: 30 år gamle Amina flyktet med barna sine fra det sult og tørkerammede Somalia til regionen Liben i Etiopia (Foto: Leger uten grenser)

Her behandles over 10.000 flyktninger for underernæring

– Vi solgte våre siste geiter for å kjøpe litt mat til reisen, sier den 30 år gamle moren Amina Dakey.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 100.000 har flyktet fra det sult- og tørkerammede Somalia til regionen Liben i Etiopia, opplyser hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser, som nå trapper opp sin innsats.

Ferske videoopptak som Leger uten grenser har mottatt fra den somaliske flyktningeleiren i Liben viser endeløse rekker av hvite telt som blir brukt til å huse flyktningene.

– Vi solgte våre siste geiter for å kjøpe litt mat til reisen, sier den 30 år gamle flyktningen Amina Dakey i videoopptaket.

Ifølge hjelpeorganisasjonen forverres situasjonen ytterligere av at kornprisene har skutt i været.

Ett av barna til Amina er blant de over 10.000 som nå behandles mot underernæring.

– Overveldende og trist

Den norske sykepleieren Lisbet M. Pettersen har nylig kommet tilbake til Norge etter én måneds jobbing i flyktningeleirene i Etiopia.

- Vi gikk i sju dager uten mat for å komme hit, sier flyktningen Hadija. (Foto: Leger uten grenser)
- Vi gikk i sju dager uten mat for å komme hit, sier flyktningen Hadija. (Foto: Leger uten grenser)
Hun forteller om mange sterke inntrykk, spesielt har det gjort inntrykk å se hvor mange barn som er rammet.

– Det er overveldende og trist å se alle de underernærte barna. De er en veldig sårbar gruppe. Alle de underernærte barna jeg så hadde diaré, sier Pettersen til tv2.no.

Flyktningen Hadija Isaac Abdu sier at familien brukte sju dager på å komme seg til leiren.

– Avlingene feilet på grunn av tørken, og da buskapen døde bestemte vi oss for å reise. Vi gikk i sju dager uten mat for å komme hit. Den eneste maten vi hadde var den vi fikk av andre underveis, sier Hadija i videoen.

Hennes tre år gamle sønn behandles nå for kraftig underernæring i flyktningeleiren.

Se Leger uten grensers video fra Etiopia:

541842

Flyktningeleirene i Etiopia og Kenya er overbefolkete, og hjelpeorganisasjonen sier at faren for sykdomsutbrudd er stor.

– Kapasiteten i leirene sprengt

– Da jeg reiste fra Etiopia, var kapasiteten i leirene sprengt. Flyktningene får hjelp på et dagsenter, der barn måles og veies og får rasjoner for en uke. På én dag ankom det 500 mennesker til en av leirene, forteller sykepleieren Lisbet M. Pettersen til tv2.no.

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe menneskene på Afrikas Horn

Torsdag landet to charterfly i Mogadishu med 30 tonn medisiner, medisinsk utstyr og mat, og ytterligere 300 tonn mat er på vei.

Dette oversiktsbildet viser deler av flyktningeleiren i Liben i Etiopia. (Foto: Leger uten grenser)
Dette oversiktsbildet viser deler av flyktningeleiren i Liben i Etiopia. (Foto: Leger uten grenser)

Over 700 hjelpearbeidere jobber i leirene, som nå utvider kapasiteten på feltsykehusene.

– De somaliske flyktningene trenger både vaksiner og behandling mot diarésykdommer og andre potensielt dødelige infeksjoner, sier programsjef Dag Horntvedt i Leger uten grenser.

Fredag advarte Verdens helseorganisasjon om at flere tusen barn kan dø av kolera, samtidig som FN må redusere matvarerasjonene på grunn av pengemangel.

– Tallet på koleratilfeller er to eller tre ganger høyere enn hva det var der i fjor. Så vi kan si at vi har en epidemi på gang, sier Michel Yao i WHO.